Neodržana Javna rasprava u Kotoru

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 10. rujna 2015. - 15:15
Autor: 

U skupštinskoj sali palate Bizanti, javna rasprava o Nacrtu Zakona o slobodi vjeroispovijesti danas se nije održala. Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović je, nakon više pokušaja da otvori raspavu kazao da zbog žagora koji upućuju prisutni, smatra da se Javna rasprava ne može održati. To su po njemu  odlučili prisutni građani, što pokazuje, kako je kazao njihov odnos prema Javnoj raspravi.
Numanovićev zaključak je izazvao buru negodovanja pripadnika i vjernika Srpske pravoslavne crkve koji su u najvećem broju ispunili salu palate Bizanti, jer su već od 10 sati bili u njoj,(rasprava je zakazana za podne).
Oni su tražili da se javna rasprava  odgodi i zakaže  za neki drugi dan u prostoriji koja može da primi sve zainteresovane.
Više puta su prigovorili ministru Numanoviću da nijesu obezbijeđeni uslovi za održavanje Javne rasprave i da je veliki broj građana spriječen od strane policije da uđe u skupštinsku salu. Činjenica je da je prostor u uskoj ulici  ispred palate Bizanti bio prepun onih koji su željeli u salu u koju za sve nije bilo mjesta. Inače, to je sala u kojoj su se, kako je ministar Numanović  kazao, do sada održavale sve Javne rasprave u Kotoru.
Po riječima Numanovića, Javna rasprava je organizovana  u realno mogućim uslovima u Bijelom Polju i Kotoru, ali da je zbog velikog interesovanja spreman da je preseli je u Kulturni centar „Nikola Đurković“ u kojoj je preko 350 mjesta.
Taj prijedlog propraćen je zvižducima i negodovanjem prisutnih ubjedljivo najviše pripadnika Srpske pravoslavne crkve, vjernika, svještenstva, pripadnika političkih partija i NVO sa srpskim predznakom.
U sali su bili  prisutni predstavnici Rimokatoličke vjeroispovijesti, koji su, na pitanje jednog od pripadnika Srpske crkve da li će oni u ime hrišćastva kazati  svoj sta na ovu temu i ovim povodom, odgovorili da će kazati to što imaju  ali kad dođu na red a ne ovako.
Sat prije početka prostor ispred palate Bizanti i onaj do polovine stepeništa kojim se ulazi u skupštinsku salu na kome su bili pripadnici kotorske policije koji su kontrolisali red bio je ispunjen vjernicima Srpske crkve, svještenstva i kaluđerica koje su pjevale duhovne pjesme a kako je vrijeme odmicalo i one, vezane za Kosovo, Obilića iz poznatog nacionalističkog  repertoara. Bilo je mnogo provokacija, dobacivanja ali čvrste i odlučne namjere da se ne dozvoli ulazak mitropolitu Crnogorske pravoslavne crkve Mihailu sa saradnicima.
Kada je naišao crnogorski mitropolit čule su se salve uvreda.
Od onih Mirašu sotono, odlazi sotono, Mirašu ustašo, Stevo ustašo, uz pljuvanje, zviždanje i dernjavu. Dobijene instrukcije da ne dozvole prolaz mitropolitu Mihailu sproveden je dosljedno.
Stevo Vučinić, potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve ju izjavi za  Skala radio je kazao da je delegaciji CPC koju je predvodila njegova svetost gospodin Mihailo  onemogućeno da pristupi sali palante Bizanti na Javnu raspravu o Nacrtu Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Dočekala ih je, kako je kazao grupa više od stotinu ekstrenista a u pratnji pripadnika Crnogorske crkve bilo je oko 10 do 15 policajaca. Ekstremisti su zapriječili prolaz a nju je predvodilo jedno svješteno lice Srpske pravoslavne crkve koji je svojim ponašanjem davao  primjer svim ostalima koji su ih vrijeđali na vjerskoj i nacionalnoj osnovi kao Crnogorce, kao pripadnike CPC  i uopšte kao pravoslavce.
„Jednog trenutka su oni pokušali da izazovu ekces koji bi se završio sa teškim posljedicama, a mi, da bi smo spriječili da dođe do toga smo se jednostavno povukli, jer na nam ni jedno slovo jevanđelja ne dozvoljava bilo kakvu ekcesnu situaciju koja bi mogla da dovede do teških posljedica po život i zdravlje ljudi“, kazao je Stevo Vučinić.

Pored predstavnika Kotorske biskupije, na Javnoj raspravi trebali su sudjelovati i predstavnici hrvatske nacionalne manjine i Hrvatske građanske inicijative.