Nedjelja Božjeg milosrđa u benediktinskoj opatiji Ratac

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 17. travnja 2023. - 10:24
Autor: 

Na inicijativu molitvene zajednice štovatelja Božjega milosrđa „Sveti Ivan Pavao II." iz Sutomora, vjernici iz različitih župa Barske općine okupili su se u nedjelju, 17. travnja na ostatcima drevne benediktinske opatije sv. Marije na Ratac kraj Bara, povodom Nedjelje Božjeg milosrđa.

Misno slavlje je predslavio don Dejan Turza, upravitelj svetišta Gospe Ratačke, koji je istaknuo da je svetište stoljećima bilo izvor milosrđa za cijelo to područje te mjesto hodočašća.

Don Dejan Turza je u propovijedi naglasio da je prepoznata velika čežnja vjernika da se to mjesto obnovi te da ponovno postane intenzivnije mjesto molitve, meditacije i razmatranja, gdje vjernici mogu hodočastiti te iskusiti Božje milosrđe i uslišanje svojih molitava.

„Kao što su zidine drevnog samostana zarasle i urušene te staza oko samostana zarasla i u lošem stanju, te ih želimo fizički popraviti i urediti, dopustimo Gospodinu da uredi zidine Hrama Duha Svetoga u nama te staze i primjeri našega života koje ostavljamo generacijama iza nas da budu uređenije i lišene svega što nije ljubav. Kao što smo se danas hrabro odazvali glasu Duha Svetoga, unatoč najavljenoj kiši i pljusku, a sada obasjani zrakama sunca, tako imajmo pouzdanja da Gospodin unatoč mračnim najavama ovoga svijeta otvara staze našega života, samo traži od nas povjerenje i predanost u njegovo milosrđe.”

Nakon mise održana je procesija oko ostataka zidina samostana noseći sliku Milosrdnog Isusa te pjevajući krunicu i zazive Božjem milosrđu.

Izvor: ika.hkm.hr