„Napredak je misija“

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 22. srpnja 2015. - 11:49
Autor: 

HKD Napredak iz Kotora u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore organizirao je sinoć u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi promociju knjige mons. prof. dr. Franje Topića, predsjednika HKD Napredak iz Sarajeva.

Na početku večeri posjetitelje je pozdravila Kristina Luković, predsjednica HKD Napredak  iz Kotora.

O knjizi je govorila prof. dr. sc. Vanda Babić, sveučilišna profesorica Sveučilišta u Zadru i mr. sc. Vladan Lalović, savjetnik u Ministarstvu  nauke Crne Gore.

„Objavljena 2013. godine pod znakovitim naslovom „Napredak je misija“ i priređivačkom egidom profesorice Vande Babić, ova nam knjiga donosi dragocjenu građu, strukturiranu od tematskih intervjua, koja će itekako poslužiti budućim istraživačima kao relevantan historijski izvor za proučavanje raznovrsne socio-kulturne problematike jednog prostora i vremena.

Ne kaže se slučajno da je teže obnavljati nego iznova graditi. Sa tim se zasigurno suočio profesor Topić sa svojim saradnicima kada je započeo zahtjevnu misiju obnove Napretka `90-e godine, nakon četiri decenije od njegovog gašenja. Kao što je poznato, staro kulturno društvo je osnovano 1902. godine i bilo aktivno sve do ukinuća 1949. Osim kulturne misije među Hrvatima, ali i ostalima, prvenstveno u multikulturalnoj Bosni i Hercegovini, Napredak se uspješno bavio socijalnim i humanitarnim aktivnostima, kao i stipendiranju mladih talenata, među kojima bih ovom prilikom pomenuo najpoznatijeg nobelovca Iva Andrića, Vladimira Preloga, poznatog slikara Gabrijela Jurkića, akademike Iva Frankeša i Iva Padovana“, istakao je Vladan Lalović.

Vanda Babić je emotivno govorila o knjizi: „Željela bih da u ovoj knjizi pronađete i baštinite onu ljubav i žar s kojom njezin autor od 1990. do danas govori i misli istovjetno, ponavlja rečenice, zamolbe, postavlja ista pitanja i odnosi se prema svojim domovinama Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, prema Katoličkoj crkvi, prema čovjeku, prema životu.

Željela bih da vas ovdje u Boki ponese njegov nadljudski napor i duh u podizanju i radu. U svim njegovim nastupima, u svim njegovim razgovorima, na svim svojim poljima djelovanja i utjecaja, Topić je dolazio s rukom pomirenja, suživota, zajedničkog rada i djelovanja uz isticanje svoje osobnosti, osobnosti HKD Napredak i svakog bosanskohercegovačkog Hrvata. Ne samo to, svojim radom često puta je ljutio one koji su zaboravili svoje ognjište, koji su ga, uslijed ratnih događanja ‘predali’, ‘zaboravili’, ‘otišli’. Već ova činjenica trebala bi biti jasan znak i poticaj hrvatskom narodu, poruka, poučak, teorem, sve ono što jedan narod mora znati o sebi. A to je da si doma svoj na svome, makar i sam. Ali svoj! Ali doma!

Posebno bih željela bih da koračate mostom koji je izgradio i gradi na osvješćivanju, jedinstvu i povezivanju hrvatskog korpusa. A ne da funkcioniramo jedino onda kad smo nevoljom upućeni jedni na druge“.

Autor knjige Franjo Topić je izrazio zahvalnost svima koji su odvojili svoje vrijeme da budu dio ove „misije“: „Zahvaljujem svima koji su uložili sebe u ovu veliku misiju. Pokazali smo kako se može biti svoj, sa svim svojim identitetom i da to nikome ne smeta. Svi smo isti, a u isto smo vrijeme i različiti“.

U glazbenom dijelu programa nastupila je klapa "Veterani vazda mladi".

Među brojnim nazočnima su bili: Hrvoje Vuković, konzul Republike Hrvatske u Kotoru, Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske krovne zajednice „Dux Croatorum“, Ljiljana Velić, predsjednica OO HGI-ja Kotor, Ilija Janović, predsjednik OO HGI-ja Tivat, Mario Brguljan, predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, Mladen Lompar, crnogorski pjesnik i svećenici Kotorske biskupije.

U glazbenom dijelu programa nastupila je Klapa "Veterani vazda mladi".