Nakon snažnog potresa u Crnoj Gori još 30 manjih udara

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 14. ožujka 2024. - 10:58
Autor: 

Nakon jakog potresa koji je u četvrtak rano ujutro pogodio Crnu Goru, a osjetio se i u regiji, uslijedilo je tridesetak naknadnih udara magnitude između 3,5 i 1,5 po Richteru,  rekla je Milena Tomanović iz crnogorskog seizmološkog zavoda.

Ona je podsjetila da je jačina potresa čiji je epicentar bio u mjestu Čarađe u crnogorskoj općini Nikšić bila 5,4 stupnjeva po Richteru, ali je naglasila da do sada nema izvješća o eventualnoj materijalnoj šteti.

Tomanović je na konferenciji za novinare kazala da je ranije na tom području bilo potresa do magnitude 5,5.

“Ne možemo predvidjeti može li se ponoviti potres iste jačine ili biti jači. Ono što možemo reći je da smo imali 30 naknadnih potresa od 3,5 do 1,5 Richterove ljestvice”, rekla je Tomanović.

Seizmolog Srđan Ceković iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju kazao je ranije za Portal RTCG da je dubina udara najjačeg potresa bila 14 kilometara ispod zemlje te da je mogao izazvati materijalnu štetu.

On je rekao da je zavod za seizmologiju imao dosta poziva stanovnika Crne Gore koji su bili uznemireni, te da je dobro što je epicentar bio u nenaseljenom području.

“Najjače se osjetio oko Bileće", kazao je Ceković.

Crnu Goru je u travnju 1979. pogodio katastrofalan potres magnitude sedam po Richteru u kojem je poginula 101 osoba.