„Muzikom, lirikom i gastronomskim specijalitetima kroz peraški XIX vijek”

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 24. rujna 2019. - 8:14
Autor: 

 „Muzikom, lirikom i gastronomskim specijalitetima kroz peraški XIX vijek” - naziv je multimedijalnog događaja, koji će biti održan u srijedu, 25. 9.,  s početkom u 20 h u Muzeju grada Perasta. Pjesme iz Peraškog arhiva Viskovića govorit će Dolores Fabian, salonsku glazbu  iz notnih zapisa Viskovića na klaviru će izvesti Dejan Krivokapić, a grupa mještanki će za degustaciju pripremiti tradicionalne specijalitete: perašku tortu, bobe i koromane.

Cilj projekta je da se šira, ali i stručna javnost, glazbenim, dramskim i gastronomskim programom prisjeti raskošnog kulturnog i zabavnog života koji se odvijao u Boki kotorskoj, posebno Perastu krajem XIX. stoljeća. U to vrijeme ovaj gradić, iako na zalasku slave, još uvijek je sijao europskim sjajem prije svega zahvaljujući prosvijećenim i imućnim građanima i građankama koji su revnosno pratili ondašnju modu, umjetnost i gastronomiju. Muzej grada Perasta je čuvar mnoštva predmeta, knjiga i dokumenata koji svjedoče o načinu života, zabave i dokolice proteklih stoljeća  u ovom mjestu.

Za ovu priliku OJU ,,Muzeji” priprema prevode s talijanskog na crnogorski jezik odabranih pjesama i soneta pisanih prigodom vjenčanja u Perastu 1886. godine. Spomenute pjesme sa prijevodima naći će se u publikaciji pod nazivom ,,Pjesme sa vjenčanja Krsta i Milene Visković”.

Multimedijalnim događajem „Muzikom, lirikom i gastronomskim specijalitetima kroz peraški XIX vijek” OJU „Muzeji” i Muzej grada Perasta se pridružuju obilježavanju Dana europske baštine, manifestacije koju Ministarstvo kulture, u suradnji sa Savjetom Europe, Europskom komisijom i lokalnim i nacionalnim institucijama iz oblasti kulture, realizira dvanaestu godinu zaredom. Tema ovogodišnjem Dana europske baštine je „Umjetnost i zabava – baština na pozornici“.

„Projekt je podržan sredstvima Ministarstva kulture Crne Gore, a naša ustanova daje doprinos ne samo obilježavanju Dana evropske baštine, već i valorizaciji i promociji ovdašnjeg kulturnog nasljeđa“ – poručuju organizatori.