Multinacionalna nominacija lipicanera u Unesco

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 05. prosinca 2022. - 10:43

Međuvladino povjerenstvo za očuvanje nematerijalne kulturne baštine u Rabatu uvrstilo je u četvrtak 1.12.2022. god. tradiciju uzgoja lipicanera u osam zemalja, među kojima je i Hrvatska, na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Multinacionalna nominacija Bokeljske mornarice (Crna Gora i Hrvatska) nažalost nije urađena, zbog nestručnosti, zlobnosti i nepoznavanja Konvencije UNESCO-a od strane sastavljača nominacionog dosijea iz Crne Gore.

Prema podacima Ministarstva kulture i medija Hrvatske, inicijativu za upis tradicije uzgoja lipicanera na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva pokrenula je Slovenija 2017. godine, a kasnije su je podržale i pridružile joj se Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Italija, Mađarska, Rumunjska i Slovačka.

Lipicanerska pasmina konja uzgojena je u ergeli Lipica (danas Republika Slovenija), po kojoj je pasmina i dobila ime. Ergelu je osnovao austrijski nadvojvoda Karlo II 1580. godine za potrebe uzgoja zaprežnih i jahaćih konja za potrebe Bečkog dvora. Osnivanjem ergele započelo je formiranje lipicanerske pasmine, jedne od najstarijih pasmina konja u Europi, čije su karakteristike usavršavane pažljivom selekcijom. Lipicaneri se i danas u velikom broju uzgajaju na području bivše Habsburške, kasnije Austro-Ugarske Monarhije.

Tradicija uzgoja lipicanera u Slavoniji, Baranji i Srijemu važan je dio hrvatske kulturne baštine, a u Registar hrvatskih kulturnih dobara upisana je 2017.

Crna Gora je do sada sudjelovala u dvije multinacionalne nominacije za upis u svjetsku baštinu UNESCO-a:

  1. Srednjovjekovni nadgrobni spomenici „stećci“ koji se nalaze na 28 lokaliteta (nekropola), od kojih se 20 nalaze u Bosni i Hercegovoini, tri u Crnoj Gori i Srbiji i dva u Hrvatskoj (ukupno oko 70.000 evidentiranih stećaka).Uvršteni su na 40 sjednici UNESCO-a 2016. god.
  2. Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća razvijenog na području bivše Mletačke Republike na šest lokaliteta u tri jadranske države Italiju, Hrvatsku i Crnu Goru (Bergamo, Peschiera di Garda, Palmanova (Italija), Zadar, Šibenik (Hrvatska) i Kotor (Crna Gora) uvršten je na UNESCO-vu listu 2017 god.

Multinacionalna nominacija Bokeljske mornarice (Crna Gora i Hrvatska) nažalost nije urađena, zbog nestručnosti, zlobnosti i nepoznavanja Konvencije UNESCO-a od strane sastavljača nominacionog dosijea iz Crne Gore. Također nije predložena multinacionalna nominacija „Svečanosti sv. Tripuna i kola svetog Tripuna“ koju su poučeni iskustvom sa nominacijom Bokeljske mornarice, Hrvati sami zaštitili.

Tekst: NU“Boka kotorska“ - Kotor

Prof. pov. Marija Saulačić