Mladenu od srca!

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 14. listopada 2018. - 10:51
Autor: 

Promocija časopisa „Ars“, posvećenog preminulom crnogorskom pjesniku Mladenu Lomparu, održana je sinoć u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi. Časopis „Ars“ je osnovan 1986. godine i Mladen Lompar je bio glavni urednik od samog početka sve do svoje smrti.

Ispred organizatora, nazočnima se obratio predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković: „Izuzetna mi je čast da večeras još jednom u ovom domu govorimo o liku i djelu Mladena Lompara, čovjeka koji je neizmjerno volio Crnu Goru, bio zaljubljen u Cetinje i vjerovao u dobre ljude. Nažalost, ovog puta on nije sa nama, ali siguran sam da je ona narodna istina koja kaže da je čovjek živ dok god se spominje, a kad je Mladen Lompar u pitanju, siguran sam u to, da što vrijeme bude više protjecalo, njegovo ime zauzimat će sami vrh crnogorskog pjesništva, i time će nastaviti živjeti“.

U svom veoma emotivnom izlaganju, književnik Milorad Popović govorio je o prijateljstvu i suradnji s Mladenom Lomparom, koje je započelo početkom `80-ih godina i trajalo sve do njegove smrti. „Mladen je, osim svojih nesumnjivih talenata, koji su ga pozicionirali na jedno od najvažnijih mjesta savremene crnogorske književnosti, imao još neke talente koji nisu česti, koji su izrazito rijetki i posebni. On je bio čovjek urođene blagosti, jednog urođenog šarma. Mladen je uvijek među nama, u užem formativnom krugu, bio ličnost koja je integrativna; bio je najpostojaniji od svih nas. U svim rizičnim i napetim situacijama, on nikada nije posustao“, istakao je Popović, dodajući da je Lompar uvijek bio i ostao vjeran svojim stavovima i nije ih mijenjao u zamjenu za ikakvu korist.

O Lomparu i časopisu „Ars“ govorio je i Pavle Goranović, koji je kazao da je Mladen okupljao i zbližavao ljude i kulture te da se nakon njegove smrti osjeća praznina na književnoj sceni i u kulturnom životu Crne Gore, pa i u društvenom. „Mladen Lompar je po svom prirodnom habitusu i šarmu, po svom pristupu malim i velikim temama, svom književnom i ukupnom kreativnom djelu, bio zaista poseban i nezamjenjiv. Kao takav, imao je jedan poseban odnos prema nama mlađima. Kada govorimo o našim uspjesima, svi smo mi njemu dužni; uvijek nas je podsticao. Bio je nepokolebljiv i kada su u pitanju bile brojne identitetske teme i zato nije čudo što je do kraja vodio Ars pravim putem, putem koji je promovisao crnogorske posebnosti, ali i putem povezivanja među kulturama i narodima. Ovaj specijalni broj Arsa je jedan od tih dugova koji mu vraćamo“, naglasio je Goranović, najavljujući projekte u pripremi, koji će se baviti Lomparovom poezijom i  grafičarstvom.

Nazočnima se obratio i poslanik u Skupštini Crne Gore i veliki prijatelj Mladena Lompara, Adrijan Vuksanović, koji je, u inspirativnom govoru, istakao da je Mladen i zadnjih dana života mislio na druge: „Adrijan Vuksanović: Mladen je umro 15.8. prošle godine, a ja sam se posljednji put čuo s njim 13.8., dva dana prije nego što je umro. Tada, kao mnogo puta do tada, postavljao mi je ista pitanja: „kada ćeš sabrati svoje pjesme da ih objavimo“. Zadnjih dana svojeg života on je mislio na druge. Meni je posebno drago što smo večeras osvježili sjećanje na Mladena Lompara baš u ovom prostoru. Mi smo kao organizirana hrvatska zajednica, prije četiri godine, napravili ovakvu noć, koja je bila posvećena njemu. Nakon toga, uradili smo isto i u Dubrovniku, u znak zahvalnosti za njegov antiratni angažman koji je imao. I nakon toga, uradili smo to i u Zagrebu. Sigurno je na čast Mladenu sve ono što je radio `90-ih godina i na čast je nama koji smo bili zajedno u istom korpusu. Ali, jednako tako, na čast je svima nama što smo do kraja bili s njim i što smo dijelili iste vrijednosti: civilizacijske, ideološke i političke. Drago mi je što su članovi njegove obitelji večeras s nama. Smrt ne dokida ljubav; on je i dalje njihov otac, njihov suprug, ali Mladen Lompar je zapravo svih nas!“

Dragana Tripković je čitala Lomparove stihove, a pjesmu posvećenu Lomparu predstavio je Dragan Popadić, direktor Radio Tivta.

Večeri su nazočili: ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, potpredsjednik Općine Tivat Ilija Janović, veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, konzul Republike Hrvatske u Kotoru Marijan Klasić, vladika crnogorski Mihailo sa svećenicima, predstavnica Matice crnogorske iz Kotora Vesna Vičević, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Boki Marija Mihaliček, kao i obitelj Lompar.