Ministar Šehović uručio Državnu nagradu „Oktoih“ i Srednjoj pomorskoj školi iz Kotora

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 17. siječnja 2017. - 18:22
Autor: 

Ministar prosvjete dr. Damir Šehović uručio je  danas u Vili „Gorica” najveće priznanje u oblasti obrazovanja, državnu nagradu „Oktoih“ ovogodišnjim dobitnicima: Javnoj predškolskoj ustanovi „Dragan Kovačević“ - Nikšić, Javnoj ustanovi Srednja pomorska škola -  Kotor, i Dragani Mitrović, profesorici povijesti u Javnoj ustanovi Druga osnovna škola u Budvi.

Šehović je rekao da danas, tradicionalno, obilježavamo jedan od veličanstvenih praznika slavne povijesti Crne Gore, kada su Crnojevići na Obodu tiskali “Oktoih” - prvu knjigu na južnoslavenskim prostorima.

 

Obodski “Oktoih” kao naš duhovni svjetionik iz davnih vremena, od prije više od petsto godina, ugrađen je u prestižnu nagradu koju je pod ovim imenom 1970. godine Republika Crna Gora ustanovila kao najveću Državnu nagradu u oblasti prosvjete koja se dodjeljuje za ostvarene izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja, kao i učeničkog i studentskog standarda”, podsjetio je Šehović i dodao da bi crnogorsko školstvo trebalo da uvažava, njeguje i nadograđuje tradiciju kao duhovni temelj na koji se oslanja moderni obrazovni sistem kako bi se mladim ljudima omogućilo da postanu istinski pregaoci na putu sticanja znanja, vještina i kompetencija potrebnih suvremenom društvu i tržištu rada.

 

U obraćanju, Šehović je stavio akcent na inkluzivnost kao važnu karakteristiku crnogorskog obrazovnog modela zaključivši da je „naša profesionalna, i svima zajedno, ljudska odgovornost da rušimo stereotipe, a sistem otvaramo za individualne mogućnosti svakog pojedinca“.

 

Predsjednica žirija Zoja Bojanić-Lalović rekla je da je za najviše priznanje u oblasti obrazovanja ove godine predloženo 9 ustanova i 9 pojedinaca i obrazložila razloge zbog kojih je žiri odlučio da ove godine dodjeli Nagradu JPU „Dragan Kovačević“, Nikšić, JU Srednja pomorska škola, Kotor, i Dragani Mitrović, profesorici ipovijesti u JU Druga osnovna škola u Budvi i izrazila uvjerenje da će ova nagrada biti podstrek dobitnicima da nastave s kvalitetnim radom.

 

Direktor Srednje pomorske škole u Kotoru Veljko Botica obratio se u ime dobitnika Nagrade za 2016. godinu. On je izrazio zahvalnost predlagačima i

Komisiji koja je u ime Ministarstva prosvjete ukazala veliko povjerenje dobitnicima Nagrade.

 

„Moramo intezivno raditi na institucionalnom i ličnom prilagođavanju i usavršavanju, kako bismo spremno išli u korak sa vremenom i promjenama koje nam život donosi. Sa vjerom u sebe i svoj rad, moramo pomoći mladima da spremno dočekaju buduće integracije, da budu spremni za sve izazove i naravno, da budu konkurentni gdje god budu poželjeli da egzistiraju“, zaključio je Botica.

 

Državna nagrada „Oktoih“ ustanovljena je 1970. godine i najveće je crnogorsko priznanje za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti vaspitanja i obrazovanja, te učeničkog i studentskog standarda. U jednoj godini mogu se dodijeliti najviše tri „Oktoih” nagrade, a do sada je dobilo 127 pojedinaca i 62 ustanove. 

Prije svečane dodjele nagrada, ministar Šehović održao je tradicionalni sastanak s bivšim ministrima prosvjete.