Međunarodni karneval u Tivtu ovoga vikenda

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 06. lipnja 2024. - 17:11
Autor: 

4. Međunarodni karneval Tivat bit će održan ovog vikenda,  u subotu i nedjelju,  8. 6. i 9. 6.,  najavljuju organizatori. Međunarodna karnevalska povorka kreće u subotu,  8.6., s početkom u 20 sati,  ulicama grada,  a nastavlja se performansom karnevalskih grupa na Gradskoj rivi Pine uz Brasil samba show i koncert Peđe Jovanovića.

Goran Božović,  direktor Centra za kulturu Tivat i menadžer karnevala istakao je da će u karnevalskoj povorci biti oko 500 sudionika  iz 10 zemalja.

„Imaćemo grupu iz Brazila, Italije, četiri grupe iz Njemačke,  kao i  grupe iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Iz Crne Gore učešće će uzeti grupe iz  Kotora , Herceg Novog , Budve i Tuzi. Kada je riječ o grupama iz Tivta pored NVU Maškarada učešće će uzeti i grupa Harlekin iz Donje Lastve a tradicionalni učesnik karnevala je Glazbeno prosvjetno društvo i mažoretke Tivat“, kazao je Božović.

U nedjelju, 9. 6., od 17 sati, bit će organizirana Maškarana regata,  dok je od 19.00 h planirana dječja karnevalska povorka ulicama  grada,  nakon čega će uslijediti performans izabranih grupnih maski.

„U dječijoj karnevlskoj povorci biće preko 600 djece iz škola i vrtića iz Tivta i gradova okruženja“, rekao je Božović.

On je istakao da se karneval s namjerom organizira u periodu predsezone kao uvertira u turističku sezonu i događaj je koji u ovom periodu okuplja veliki broj posjetilaca.

A,  da je Međunarodni karneval pravi odabir za ulazak u glavnu turističku sezonu smatra i direktorica TO Tivat Nina Lakičević.

“Drago mi je što će vikend pred nama biti obojen zvucima muzike, performansima karnevalskih trupa i energijom koja je karakteristična za ovaj grad i na taj način biti i prava uvertira u turističku sezonu. Sigurna sam da će sadržajem i kvalitetom ovogodišnja manifestacija možda i prevazići prošlogodišnju kojom smo svima mogli da se pohvalimo“, istakla je Lakičević.

Andrija Petković potpredsjednik Općine Tivat podsjetio je da je Općina podržala ovu manifestaciju s 25. 000 eura,  ali da je riječ o ulaganju koje se višestruko vraća gradu.

“I kroz popunjenost turističkih kapaciteta i kroz marketing koji NVO Maškarada šalje u svijet. Imao sam nedavno nekoliko međunarodnih susreta i u regionu i šire i na svima njima je pominjan karneval što je još jedan dokaz da ulažemo u nešto o čemu se govori i za šta se čuje van granica Crne Gore” poručio je Petković.

Ove godine novost je održavanje Maškarane regate kod rive Pine u kojoj će, kaže Nikola Golubović iz JK Delfin, sudjelovanje  uzeti oko 40 najmlađih jedriličara kluba iz klase Optimist.