Međunarodni dan djece oboljelih od malignih bolesti

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 15. veljače 2015. - 9:30
Autor: 

Rak je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina. Pretpostavlja se da više od 70 posto djece može ozdraviti u slučaju pravovremenog i adekvatnog liječenja. Međutim, svega 20 posto djece ima pristup modernom liječenju.

Djeca koja žive u nerazvijenim zemljama čine 80 posto od ukupnog broja djece na svijetu. Neka od njih su oboljela od malignih bolesti i nemaju pristup modernom liječenju. Upravo zbog toga u svibnju 1994. u Španjolskoj je osnovana Međunarodna konfederacija organizacija roditelja djece oboljele od raka (ICCCPO), koja okuplja udruženja obitelji djece oboljelih od raka iz šezdesetak zemalja.Kroz rad ove, ali i drugih Udruga koje postoje zbog oboljelih mališana, obitelji napokon mogu dobiti informacije o adekvatnom liječenju njihova djeteta. 

Naime, njega djece oboljele od malignih bolesti mora uključivati kompletan interdisciplinarni tim stručnjaka. Liječenje mališana sastoji se od primjenjivanja operacije, kemoterapije ili radioterapije, ali i psihosocijalne podršške djeci i kompletnoj obitelji. Suradnja medicinskog tima u bolnici i roditelja oboljele djece smatra se važžnom komponentom koja doprinosi uspješšnom liječenju. 

                                                                                                                                      

S namjerom podizanja svijesti javnosti i boljeg razumijevanja potešškoća s kojima se susreću djeca oboljela od raka i njihove obitelji, ICCCPO-a i njezine članice 15. veljače proglasile su Međunarodnim danom djece oboljele od malignih bolesti, čija je svrha informirati javnost o problemima najmlađih bolesnika, prikupiti sredstva  za njihovo liječenje, ali i rad lokalnih roditeljskih udruga.