Mediteranski Dan obale 2015.

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 22. rujna 2015. - 11:47
Autor: 

Mediteranski Dan obale se, u organizaciji UNEP/MAP-a (Program za zaštitu životne sredine Ujedinjenih Nacija / Mediteranski akcioni plan), obilježava 25. rujna, aktivnostima koje imaju za cilj informirati  i podići svijesti o značaju mora i obalnog područja kao prirodnog i društveno-ekonomskog resursa, čiji održivi razvoj predstavlja najaktualniji izazov na nacionalnom i međunarodnom nivou. Ovaj datum izabran je kao Dan obilježavanja jer je tada Slovenija, kao prva od članica MAP-a, ratificirala Protokol o integralnom upravljanju obalnim područjem Mediterana koji je inače sedmi protokol u sklopu Barcelonske konvencije.

Imajući u vidu da su efekti klimatskih promjena centralna tema ovogodišnjeg Dana obale, Javno poduzeće će u suradnji s  PAP/RAC Centrom UNEP/MAP-a,  Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Nevladinom organizacijom „Zelena mreža – Green Net“ iz Budve, realizirati niz aktivnosti s temom klimatskih promjena i njihovim efektima. U osnovnim školama organizirat će se nekoliko radionica s temom „Klimatske promjene i njihov uticaj na nas“ u okviru kojih će biti prikazan PAP/RAC-ov kratak film „Dobra klima za promjene“, zatim će se izraditi edukativna web stranica „Klimatske promjene za djecu“ na crnogorskom jeziku, i pripremit će se promotivni materijal s temom Dana obale, koji će biti distribuiran u 35 osnovnih i srednjih škola, i to u općinama Herceg Novi, Tivat, Kotor, Budva, Bar, Ulcinj i Podgorica.

U sklopu ovih aktivnosti, Javno poduzeće za upravljanje morskim dobrom, je u suradnji s partnerima, kao i prethodnih godina, pripremilo plakat na temu „Klimatske promjene“. Cilj ovog plakata je da se djeci školskog uzrasta na slikovit i jednostavan način približe odgovori na pitanja  što su to klimatske promjene, što dovodi do njihovog nastanka i koje su njihove posljedice (gubitak obale, podizanje nivoa mora, povećanje temperature, i sl. ). Ovo je sedmi tematski plakat povodom Dana obale, a prethodnih godina izrađeni su plakati s temama: „Biodiverzitet mora“, „Staništa na crnogorskoj obali“ , „Fizičko-hemijski procesi u moru“, „Pomorstvo minulih epoha“, „Plaže i obalni procesi“ i „Meduze Mediterana“.