Marija Mihaliček reizabrana za predsjednicu Matice hrvatske – Ogranka u Boki

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 09. travnja 2022. - 11:18
Autor: 

Jučer je Matica hrvatska  - Ogranak u Boki  kotorskoj, održao Izbornu skupštinu, u dvorani Biskupije u Kotoru.

Prije početka Skupštine, nazočnima se obratila generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru, gospođa Jasminka Lončarević: ,,Svaki svjestan i kulturno obrazovan Hrvat zna što je Matica hrvatska. A, ona je od osnutka prije sto osamdeset godina ono što joj ime govori: životvorna matica koja skuplja, integrira, umnožava, vrednuje i promiče najvrijednije domete i odlike hrvatske kulture. Čini to ustrajno, biblijski rečeno, i u zgodno i u nezgodno vrijeme, neovisno o vanjskim okolnostima, svjesna da kultura, u najširem smislu riječi, čuva, izražava i razvija najviše ideale i najljepše izražaje i domete duha hrvatskoga naroda. To je posebice važno i ovdje, u podneblju gdje je hrvatski narod stoljećima autohtono prisutan, s iznimno vrijednom baštinom, koja je integralni dio hrvatske kulture, ujedno čineći kapitalni prinos  povijesnoj baštini Crne Gore, pa je samim time važna poveznica između dviju država“.

Konzulica Lončarecić je također istakla da Matica hrvatska, gdje god djeluje, njeguje i potiče zajedništvo, koje je, u cjelini gledajući, uvjet svih uvjeta skladnog života i uspjeha svake zajednice te da to vrijedi i za hrvatsku zajednicu ovdje.

Msgr. Ivan Štironja, biskup kotorski, koji je također  nazočio Skupštini, prisjetio se gimnazijskih dana u Dubrovniku, kada se i upoznao s Maticom. Skrenuo je pozornost na značenje i jačinu  riječi „matica“  te rekao: ,,Bilo bi mi drago, kada bi Matica sačuvala svoj duh -  kulturni, duhovni, uopće ono značenje koje Matica općenito ima u našoj domovini Hrvatskoj. Da se redovito brinemo za Maticu te da svojim žarom potvrđujemo da je to nešto vrijedno, važno i zajednički plod i djelo do kojega nam je svima stalo. Želim biti vjetar u jedra lađe, koja se zove Matica hrvatska. Da ona dalje plovi i  da svjedoči onoj kulturi i ljubavi, koju s pravom, kao autohtoni narod ove Boke imamo pravo – i to jesmo. Zato nemojmo se sramiti biti  to što jesmo niti kazati što jesmo. Dakako, poštujemo sve, ali isto tako tražimo prostor, u kojemu možemo reći da smo to što jesmo“.

Gospodin Vesleko Grubišić, veleposlanik RH u  Crnoj Gori,   kazao je  da kako se god mi osjećali prema Hrvatskoj, Hrvatska se prema nama  mora osjećati dobro, jer smo im važni. Poželio je uspjeh u radu uz nadu i želju za potporom matične države.

Potrebu za obraćanjem  i potporom je imao i predsjednik HGI –ja, gospodin Adrijan Vuksanović: ,,Potpuno je prirodno da Matica Hrvatska bude prisutna i u Boki kotorskoj i to je znak našeg vitaliteta. Upravo u toj brojčanoj malenosti, brojnim nenaklonjenostima i otežavajućim uvjetima svjedočimo taj svoj vitalitet. Kad kažem da je popuno prirodno da Matica hrvatska  postoji i egzistira u Boki kotorskoj, mislim na činjenicu, da smo do četrdeset pete godine prošlog stoljeća imali na desetine kulturnih društava s hrvatskim predznakom. Matica hrvatska traje. Uvijek je lako nešto osnovati, ali ono što zavrjeđuje posebnu pažnju i poštovanje je trajanje. Trajanje podrazumijeva ustrajavanje. Upravo okupljeni ovdje oko duhovnog gnijezda i oko majke svih crkava u Biskupiji ujedinjeni oko principa oko opstojnosti hrvatskog identiteta, a u zajedništvu s RH mi svjedočimo to jedinstvo i odolijevamo svim očekivanim i manje očekivanim napadima da budemo ono što jesmo“.

Gospođa Marija Mihaliček, dosadašnja predsjednica Ogranka, osvrnula se na prethodni rad Matice, na tiskane knjige, okrugle stolove i predavanja te na činjenicu da Matica još nema svoj prostor, u kojem bi djelovala tj. radila. Izrazila je zahvalnost na potpori, svima, koji su pomagali i pružali joj podršku u obnašanju funkcije.

Nakon toga, uslijedilo je glasovanje novih odbora i predsjednika Matice, gdje je  za predsjednicu Matice hrvatske u Boki,  reizabrana gospođa Mihaliček.

Potporu Matici u Boki je svojim dolaskom dao i gospodin Mario Dominiković, glavni tajnik i član Glavnog odbora Matice,  koji je nakon reizbora gospođe Mihaliček,  izrazio zadovoljstvo dolaskom u Kotor i svemu urađenom do sada od strane Ogranka u Boki. Također je istakao da će Ogranak u Boki uvijek imati potporu te da se nada da će suradnja biti još  bolja i produktivnija u budućnosti.