Ljubav prema nakitu koja spaja

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 29. travnja 2017. - 11:06
Autor: 

Zadruga Etnoraj oGrlice iz Sesveta (Zagreb) sinoć su na drugom katu Galerije ljetnikovca Buća u Tivtu predstavile svoj ručno rađeni nakit.

Sav nakit je u etno stilu; tu se najčešće radi o replikama hrvatskog tradicijskog nakita, ali nisu zatvorene i za izradu nakita nekog drugog naroda.

Zadruga Etnoraj oGrlice je osnovana u studenom 2016. godine od strane 12 kreativnih žena koje se desetak godina okupljaju na radionici za etno nakit pri Narodnom sveučilištu Sesvete. Svoje radove svake godine izlažu u Galeriji "Oblok" u Sesvetama, a nerijetko izlažu i u drugim krajevima Hrvatske, kao i u inozemstvu. Osim izradom nakita, bave se još i tkanjem, izradom narodnih nošnji, poculjica, pletenjem, pa čak i pčelarstvom.

Nazočne je ispred organizatora pozdravila povjesničarka umjetnosti Marija Saičić, a brojnim posjetiteljima obratila se predsjednica Zadruge Etnoraj Jadranka Baglati, koja je naglasila kako ova izložba ne bi bila realizirana da nije bilo Senke Deković i njezinog supruga Zvonimira. Gospođa Baglati je istakla da su svoj nakit izlagale diljem Europe, a na poziv europskog parlamentarca Joža Radoša, imale su priliku predstaviti se i u Briselu. "To su sve ogrlice koje se jako dugo izrađuju; to nisu sati nego dani sjedenja. Naše ogrlice pretežno izrađujemo od češkog stakla precioze i to su orglice koje ne mijenjaju svoju boju, uvijek su blistave i sjajne".

Među njihovim nakitom, može se naći ogrlica sa Kosova, kao i kravata koju su nosili muškarci u Zagorju. Gospođa Baglati je naglasila da je karakteristika hrvatskih tradicijskih ogrlica, za razliku od ogrlica drugih zemalja, to što su se izrađivale i na flaksu i sa koncem.

Ostale članice Zadruge su: Ana Bibić, Ada Jašarbahić, Branka Močnik, Biserka Levanić, Jelena Mužinić, Nadica Jambrek, Vesna Pondeljak, Ljiljana Stojanović, Marija Obad, Marina Mihaljević Hranitelj, kao i Dubravka Novoselac.  Sve članice su različitih zanimanja i dobih, ali ono što ih je spojilo je zajednička ljubav prema izradi nakita.

U našoj fotogaleriji možete pogledati kako izgledaju njihove replike tradicijskog nakita.