KotorArtić – adaptacija opere Čarobna frula za najmlađe

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 29. lipnja 2019. - 9:43
Autor: 

U okviru Međunarodnog Festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike tradicionalno se organiziraju posebni programi namijenjeni i prilagođeni najmlađoj publici. U okviru KotorArtića ove godine nastupit će glazbenici iz Udruženja umjetnika Visoko C koji će 23. 7. na Pjaci od Kina u Kotoru, u dva termina izvesti adaptiranu operu Volfganga Amadeusa Mocarta Čarobna frula u posebnoj namijenjenoj djeci, u režiji Branislava Cvijića. Istog dana, u prijepodnevnim satima, u okviru serijala programa Luke umjetnosti gostujući pjevači će nastupiti na više kotorskih pjaca, pjevajući operske arije. Dodatne informacije o programu KotorArtić možete naći na www.kotorart.me.

„KotorArtić je veoma bitan program našeg Festivala kojim njegujemo našu najmlađu publiku. Djeci je potrebno, od najranijeg uzrasta, pružiti kvalitetan program, koji je nenametljiv, dobro adaptiran i prijemčiv. Nadamo se da će ovogodišnjim programom djeca po prvi put uploviti u svijet opere i uživati u izvođenju jednog od najgenijalnijih djela klasične muzike - Mocartove opere Čarobna frula, a radujemo se i planiranju turneje sličnih programa sa važnom edukativnom i umjetničkom komponentom po čitavoj Crnoj Gori u drugoj polovini godine“ – istakli su iz PR službe Festivala.

U izvođenju Čarobne frule za djecu sudjelovat će Marija Cvijić, sopran, Branislav Cvijić, tenor, Ivan Nikolić, bariton, i Marina Mikić, klavir.

Udruženje umjetnika Visoko C osnovano je 2015. godine, s ciljem da priprema i realizira opere za djecu, komade s pjevanjem, mjuzikle, da organizira koncerte, educira građane i posebno djecu o značaju umjetnosti, kao i da organizira satove glume, pjevanja i ljetne tečajeve. Kroz izvođenja opera za djecu udruženje utiče na izgradnju glazbenog okusa kod najmlađih, a kroz mogućnost sudjelovanja u samim operama doprinosi razvoju kreativnosti i jačanju ličnosti. Udruženje je realiziralo više izvođenja različitih operskih djela – Mocartove Čarobne frule, Pučinijevih Boema, zatim Evgenija Onjegina Čajkovskog, kao i Aleka Rahmanjinova. Ove opere se djeci predstavljaju u vremenski svedenom trajanju, moderno izrežirano i uz pratnju klavira ili komornog sastava.