KotorArt Trio izveo europsku premijeru djela Sokolova

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 10. kolovoza 2021. - 10:50
Autor: 

Međunarodni Festival KotorArt organizirao je sinoć u crkvi Sv. Duha, s početkom u 21 sat  i 30 minuta cijenjenog ansambla i jednog od važnih stupova festivala.

Trio čine izuzetni umjetnici klarinetista Aleksandar Tasić, violončelist Dmitrij Prokofjev i pijanist Ratimir Martinović. Na cjelovečernjem koncertu koji su priredili publici, izveli su djela N. Rota (1911.-1979.): Trio za klarinet, violončelo i klavir (1973.), zatim djelo Razgovori (2005.) za isti sastav, kompozitora Ivana Glebovich Sokolova (1960.) kao i R. Muczynski (1929.-2010.): Trio fantazija, op. 26, (1969.).Sve tri kompozicije su originalno pisane upravo za ovakav sastav, a sinoć je publika imala priliku da ih premijerno čuje u Crnoj Gori dok se djelo Sokolova premijerno čulo u Europi.

Navikli smo da uzimamo kapitalna djela za ovaj sastav, međutim repertoar ansambla ovoga puta je bio nešto sasvim drugačiji, savremen i u skladu sa “ludim” vremenom koje nas je snašlo. Ovaj trio postoji dugi niz godina i predstavlja mjesto susreta prijatelja i na pravi način oslikava i festival kome pripada i grad po kome nosi ime – istakao je Ratimir Martnović nakon koncerta.