Koncert sjećanja na Olivera Dragojevića na KotorArt Don Brankovim danima

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 24. svibnja 2019. - 9:14
Autor: 

U ponedjeljak, 29. 7.,  u okviru serijala programa „Coca-Cola Stage“, na KotorArt Don Brankovim danima muzike nas očekuje koncert posvećen Oliveru Dragojeviću, pod nazivom „Moj galebe“. Na Stadionu malih sportova na Benovu, održat će se koncert njegovih najljepših pjesama u interpretaciji i sa sjajnim novim zborskim aranžmanima Akademskog zbora Sveučilišta u Splitu „Silvije Bombadeli“ uz gostovanje pjevača Gorana Karana. Zborom će dirigirati Anamaria Tadin. Sve dodatne informacije o programu i pretprodaji ulaznica možete pronaći na www.kotorart.me.

Svake godine na „Coca-Cola Stage“ dovodimo izuzetne izvođače iz regiona i osmišljavamo programe i sastave muzičara koji se često premijerno i samo u Kotoru mogu čuti. Ovoga puta, na datum kada nas je prošlog ljeta napustio neponovljivi Oliver Dragojević, njemu u čast priređujemo koncert sa originalnim spojem hora i Gorana Karana kao soliste. Uvjereni smo da će ovaj koncert biti vrijedno i lijepo sjećanje na Morskog vuka i njegove nezaboravne pjesme i stihove - izjavili su iz PR službe Festivala.

Oliver Dragojević rođen je u Splitu,  gdje je učio glazbenu školu, najprije klavir, a zatim klarinet i gitaru. Prvi estradni nastup bio mu je na splitskom dječjem festivalu 1961. godine s popularnom pjesmom Baloni. 1967. godine je počeo suradnju s kompozitorom Zdenkom Runjićem. Narednih pet godina Oliver je nastupao po klubovima u Zapadnoj Europi,  gdje je stjecao dragocjeno iskustvo. Osam dobivenih Porina te odličje Reda Danice hrvatske samo su neka od brojnih Oliverovih priznanja. Humanitarnim koncertom koji je održao u ljeto 2001. godine u Pulskoj areni dokazao je još jednom zbog čega je i nakon toliko dugo godina izuzetno bogate i uspješne karijere na samom tronu. U prepunoj Areni, s Oliverom su pjevale i mlade i starije generacije, a gostovanje još nekih velikih renomiranih imena, poput Gibonnija, Vanne, Ota Pestnera, Tedija Spalata, klape Fortunal i Tonyja Cetinskog, samo su dokaz počasti koju zaslužuje. Jedan je od rijetkih hrvatskih  glazbenicima, koji se mogu pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju.

Gorana Karana ne treba posebno predstavljati. S albumom Vagabudno (2000.) postao je poznat izvan Hrvatske, a potom su uslijedili mnogi hitovi kao i koncerti diljem Europe, Sjedinjenih Američkih Država u Kanadi, Australiji i Novom Zelandu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su Melodije hrvatskog Jadrana, festival u Puli, Dora, Splitski festival, Sunčane skale, Ohridfest, Kninfest, Festival dalmatinskih šansona u Šibeniku. Dobitnik je tri Porina, kao i Nagrade „Zlatni mikrofon dijaspore u kategoriji pop/zabavne glazbe“ u Beču. Godine 2012. nastupio je na proslavi „Dana državnosti Makedonije “ u Skoplju ispred 70.000 posjetitelja. Posljednju pjesmu pod nazivom “Jednom dnevno” objavio je 2018. godine.

Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Splitu „Silvije Bombardeli“ osnovan je 2016. godine. Pedeset članova zbora čine studenti i zaposleni sa svih fakulteta ovog Sveučilišta. Zbor nosi ime velikog splitskog kompozitora i dirigenta Silvija Bombardelija (1916. –2002.).

Osim što svojim nastupima obogaćuje manifestacije Sveučilišta, zbor nastupa i na samostalnim koncertima, različitim festivalima, čime znatno proširuje svoj muzički repertoar i umjetničke domete. Od samog osnivanja, zborom dirigira  fenomenalna Anamarija Tadin, magistrica glazbene  teorije i dobitnica Rektorove nagrade za izvanredne studijske rezultate. Od 2018. godine angažirana  je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, kao stručni suradnik za predmete glazbena pedagogija i solfeđo. Osim dirigiranjem i  pedagoškim radom, aktivno se bavi aranžiranjem.