Koncert „Božićno svjetlo“ u katedrali sv. Tripuna

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 21. prosinca 2022. - 11:10
Autor: 

Nada Baldić, predsjednica NVU „Stađuni od kulture“ i dječje klape Fortuna i Arija, pozivaju vas na božićni koncert „Božićno svjetlo“, koji će se održati u katedrali sv. Tripuna, 26.12., u 19 sati.

Na programu će biti tradicionalne božićne kompozicije iz Hrvatske, Italije i Austrije.

Ostali sudionici: učenici hrvatske nastave i posebni gost Stijepo  Gleđ Markos, tenor (Dubrovnik).

Korepetitor će biti prof . Dejan Krivokapić, a  voditeljica programa Dubravka Jovanović.

„Stijepo Gleđ MARKOS međunarodno je priznati hrvatski tenor iz Dubrovnika. Glazbom se bavi godinama. Glumio je u brojnim mjuziklima i operama te osvojio mnoge festivalske nagrade. Surađuje s Kazalištem Marin Držić u Dubrovniku te sa Zagrebačkim gradskim kazalištem Komedija. Svoje je glazbeno usavršavanje započeo pod vodstvom opernog prvaka i vokalnog pedagoga Stojana Stojanova Gančeva u Zagrebu. Susret s Andreom Bocellijem bio je jedan od najznačajnijih u njegovom životu jer ga je istaknuti tenor usmjerio u glazbenoj naobrazbi.

U svojoj profesionalnoj karijeri sudjeluje kao član kazališnih i orkestralnih sastava u kojima djeluje kao solist, tenor. Od 2004. godine zaposlen je kao glumac srednjih uloga u Kazalištu Marin Držić u Dubrovniku, u svojstvu glumca pjevača, te ostvaruje dvije glavne uloge u mjuziklima „Dan od Amora“ i „Ivana“ redatelja Vladimira Štefančića, u kojima u pratnji orkestra izvodi preko stotinu izvedbi diljem Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine. Nastupa kao gost u kazalištu Komedija u Zagrebu, mjuziklu „Dundo Maroje“ a također je izabran za glavnu ulogu u mjuziklu „Gubec Beg“ redatelja Ivice Krajača.

Surađuje s vodećim orkestrima u Hrvatskoj i inozemstvu, a posljednju ulogu u mjuziklima odigrao je u 2017. godini kao glavna uloga u mjuziklu „Mirakul“ premijerno izvedenom u dvorani Vatroslava Lisinskog koji je također emitiran u nekoliko navrata putem Hrvatske Radio Televizije.

Unatrag pet godina angažiran je kao gost solist s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom gdje kao tenor izvodi poznata klasična, filmska, mjuzikl i popularna glazbena djela. Aktivni je član Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika.

 Susret s Andreom Bocellijem bio je jedan od najznačajnijih u njegovom životu, ističe Markos:

Andreu Bocellija sam osobno upoznao putem njegovog menadžmenta koji je čuo za mene i moj rad. Otada imamo jedno lijepo kolegijalno prijateljstvo. Bio sam kod njega u Toscani i mogu reći da mi je bio velika pomoć u mom glazbenom usmjerenju. Na njegov sam poticaj nastavio glazbeno usavršavanje koje me dovelo u London.

Markos je velik uspjeh ostvario u inozemstvu, gdje se od 2012. školovao u Londonu. O njegovom talentu govori činjenica da je bio izabran za glavnu ulogu Marija Cavaradossija u operi „Tosca“. Prepoznala ga je i Royal Opera House, na čiju je preporuku ostvario britansku glazbenu stipendiju i nastavio daljnje usavršavanje kod jednog od najpoznatijih britanskih tenora Rylanda Daviesa, svjetski poznatoga vokalnog pedagoga i kolege Placida Dominga.

U Londonu je ostvario suradnju s brojnim imenima poput Lorina Maazela te mnogim uvaženim glazbenim institucijama poput Londonske filharmonije (London Philharmonic Orchestra) i The New London Opera Players. Alan Bjelinski, Marc Tardue, Tomislav Fačini i Marija Ramljak samo su neki od poznatih dirigenata s kojima često surađuje. Značajne uspjehe ostvario je u zabavnoj glazbi na brojnim solističkim nastupima i festivalima. Tako je prvo mjesto osvojio na Zagrebačkom festivalu 2007., na Pjesmama Mediterana, Dalmatinskoj šansoni i drugim događanjima.

Na domaću scenu vratio se nastupom na Šibenskoj šansoni 2019. gdje je osvojio 3. nagradu publike s autorskom pjesmom „Moja prava jubavi“. Oduševljenje Markosovom izvedbom pjesme „Il mare calmo della sera“ Andree Bocellija nije krio ni Bocellijev menadžment istaknuvši kako je „Markosova izvedba zaista čudesna“. Kao što je Bocellija ta njegova prva autorska pjesma iz 1994. i izvedba u San Remu pozicionirala na sami vrh talijanske glazbene scene, sličnu je situaciju doživio i Markos jer je publika najglasnijim pljeskom večeri i stajaćim ovacijama ispratila njegovu interpretaciju.

 Markos sklada i piše orkestralna djela, a aktivan je i na području društveno korisnog rada. Glazba je za njega rehabilitacijsko sredstvo pa je tako 2014. u Dubrovniku pokrenuo međunarodni kulturni Festival Sentimento s ciljem korištenja glazbe za rehabilitaciju, na kojem svake godine ugošćuje svjetska glazbena imena i renomirane orkestre među kojima su: Brodsky gudački orkestar (Brodsky String Quartet), Clare McCaldin, mezzosopranistica iz Royal Opera House, Dubrovački simfonijski orkestar, prof. Nigel Osborne, prof. Vladimir Babin i mnogi drugi. 

Glazbenim edukacijsko-rehabilitacijskim projektom Unison World dobrobiti glazbe donosi najranjivijim skupinama društva. U sklopu glazbenih radionica pokrenuo je šest pjevačkih zborova unutar institucija, kao i pjevački zbor Unison koji djeluje izvan institucija te povezuje korisnike domova i sugrađane Grada Dubrovnika.

U 2020. godine započinje suradnju s diskografskom kućom "Scardona", te sudjeluje na Zagrebačkom festivalu s autorskom pjesmom "Zlatne suze" te na Večerima dalmatinske šansone u Šibeniku s pjesmom "Prava rič". (scardona.hr)