Koliko god ribarski život bio naporan, ovakav ulov uvijek izmami osmjeh!

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 13. ožujka 2022. - 8:57

Život ribara profesionalca nije lagan. Često se mora isploviti i po uvjetima koji nisu idealni, da ne kažemo i pogibeljni, no kada se dobro ulovi sav umor i težina zanata nekako padnu u drugi plan. Srećko Deković je profesionalni ribar koji radi za firmu Montenegro fishing doo iz Tivta u Crnoj Gori, a koja se bavi velikim privrednim ribolovom. Srećko je s nama podijelio neka svoja iskustva i fotografije zbog kojih voli svoj posao. Evo što nam je Srećko rekao o tome:

– Na more se ide kad se mora, a što znači gotovo uvijek. Samo kad je baš loše vrijeme tada se ne isplovljava. Lovimo isključivo pridnenim i plutajućim parangalima – priča nam Srećko.

– Ulov ponekad bude manje kvalitetan, a ponekad bude baš dobar. Maestra na parangalima nam je 2 milimetra, a pramula 1 milimetar, ješka je sardela, a udice Mustadove osmice. Nas smo trojica kao posada broda Ivica Deković, Nik Kocjančić i ja tako da nastojimo rasporediti teret podjednako na svakoga da nam bude lakše, a što valjda rade i svi drugi ribari na svim morima svijeta – nastavlja Srećko svoju priču.

– Ovoga smo puta polagali pridnene parangale na 80 metara dubine i dobro smo prošli. Ulovili smo ukupno oko 160 kilograma ribe, a među njima i ova dva ‘mala’ bisera. Zubatac je bio težak 5 kilograma, a karlo 4 kilograma. Premda je generalno riba uvijek riba, kao nekakav općeniti ulov, ovakvi nam ulovi uvijek ispune srca nekom posebnom ribarskom srećom – ispričao nam je Srećko Deković.