Knjiga Željka Brguljana „Život i djelo Ide Verona“ izišla iz tiska

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 27. veljače 2018. - 10:28
Autor: 

Iz tiska je izišla nova knjiga Željka Brguljana pod nazivom „Život i djelo Ide Verona“ – sabrana djela – Knjiga 1., u suizdavaštvu Izdanja Antibarbarus i Hrvatskog nacionalnog vijeća Crna Gore.

Ovo izdanje potpomogli su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore posredstvom Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

U sljedećih nekoliko dana iz tiska će, u istom izdavaštvu, izići knjiga koja je također posvećena poeziji Ide Verone, a autorica je dr. sc. Cvijeta Pavlović.

 

Željko Brguljan je rođen u Kotoru 1962. godine. Osnovnu školu je pohađao na Prčanju, a srednju školu matematičkog smjera u Kotoru. Diplomirao je 1989. godine na fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu. Slikarstvom se počeo baviti još za vrijeme studija. Do sada je dvadeset puta samostalno izlagao. Prije nekoliko godina u povodu održavanja „Fašinade" izlagao je i na otoku Gospe od Škrpjela u pomirdbenoj dvorani, a kasnije i u galeriji „Buća" u Tivtu. Osim slikarstvom, bavi se i pisanjem. Objavio je preko 50 članaka o kulturnoj baštini Boke. Najviše se bavi zavičajnim temama, posebno o Prčanju. Izdao je više značajnih djela, od kojih se neka nalaze u knjižnicama u inozemstvu, a tiskana su na engleskom jeziku. Neka od značajnijih njegovih djela su: "Pomorstvo Boke kotorske na slikama Bazija Ivankovića", Na granici mora i neba"; slikarska monografija o njegovom bogatom opusu, autora Nikole Albaneža, u nakladi Hrvatskog društva likovnih umjetnika.