Kazališna predstava „Filomena Marturano” na sceni Atrija Buća

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 07. kolovoza 2018. - 10:02
Autor: 

U  srijedu,   8.8.,  na maloj  sceni Atrija  Buća, s početkom u 21 sat, bit će izvedena kazališna predstava „Filomena Marturano”  Centra  za kulturu Tivat i Gradskog  pozorišta Podgorica.

„Komična  melodrama „Filomena Marturano“ italijanskog glumca, reditelja i pisca Eduarda  de  Filippea iz današnje perspektive lagana je vodviljska  priča o braku i ljubavi. Ipak, dramska  priča o bivšoj prostitutki,  koja  lukavstvom  namami  svog dugogodišnjeg  uglednog  ljubavnika i zaštitnika u brak, da bi svojim zatajenim vanbračnim sinovima  obezbijedila  njegovo prezime i građanski ugled, u okružju posfašističke, patrijahalnim i katoličkim normama opterećene Italije (komad je napisan 1946. godine), nosila je i ozbiljnija značenja. Komad je tada otvarao društveno relevantna pitanja o potrebi ženske emancipacije, jednakog tretiranja bračne i vanbračne djece, te osim melodramatske ljubavne i porodične priče, predstavljao i realističan konflikt između represivne države oličene u zakonima, i prava „malog čovjeka“, žrtve različitih socijalnih bijeda, da se bori za individualnu pravdu“.

Tekst : Eduard de filipe

Režija : Jagoš Marković

Igraju : Anita Mančić, Branimir Popović,  Jelisaveta –Seka Sabljić, Božidar Stošić, Kristina Stevović, Andrea Mugoša, Emir Ćatović, Božidar Zuber, Momčilo Otašević i Simo Trebješanin.