Kastelu hrvatska nagrada za književnost “Goran Bujić”

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 30. listopada 2018. - 10:50
Autor: 

Nagrada “Goran Bujić” u spomen na nedavno preminulog zadarskog književnika, koju već tradicionalno  dodjeljuje Hrvatsko književno društvo i njegov zadarski ogranak , za 2018. godinu pripala je crnogorskom i mediteranskom pjesniku Borisu Jovanoviću Kastelu u kategoriji književnici-novinari izvan Republike Hrvatske.

Književna nagrada “Goran Bujić - Književnici novinari” u Republici Hrvatskoj pripala je pjesniku i novinaru dr. Mirku Jamnicki Dojmiju, a u kategoriji “Književnici novinari – Kategorija mladi” nagradu je dobila pjesnikinja i novinarka iz Makedonije, Suzana Miceva. Nagradu za životno djelo dobio je zadarski književnik Ante Gregov Jurin. “Donat” za književni doprinos dobio je slikar, književnik i novinar Zvonko Čulina, a “Donat” za kulturni i književni doprinos Mirjana Majić. Posebno priznanje dobila je Udruga Makedonaca “Biljana” iz Zadra.

Nagrade će laureatima biti dodijeljene 30. studenog u 18.00 sati u zadarskoj gradskoj knjižnici koja je, uz zadarski ogranak Hrvatskoga književnog društva i dnevni “Zadarski list”, organizator dodjele nagrada.

Prilikom dodjele nagrada upriličit će se književna večer, na kojoj će biti riječi o stvaralaštvu Gorana Bujića, a potom i književnom opusu Borisa Jovanovića Kastela koga je velikan Predrag Matvejević proglasio svojim nasljednikom, a čiji je književni opus odavno prevazišao granice našeg Mediterana kao tisućljetne spojnice crnogorske i hrvatske kulture i mosta suradnje Hrvatske i Crne Gore, te hrvatskog i crnogorskog naroda.