Izložbeni i filmski program „Katalog Balšići / Fim Exhibition"

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 05. kolovoza 2019. - 11:44
Autor: 

Pomorski muzej Crne Gore, u okviru svoje redovne djelatnosti, nastavljajući tradiciju čuvanja i predstavljanja nacionalne povijesti, u prvom redu pomorske, organizira  izložbeni i filmski program pod nazivom „Katalog Balšići / Fim Exhibition" scenariste i redatelja Gojka Čelebića u dva segmenta.

Prvi segment čini izložba 14 povelja zetskih vladara Balšića, iz njihove državne kancelarije poslanih  u Dubrovnik u periodu 1368. -1397., te je ova izložba svojevrstan omaž jubileju 650. godišnjice poslovno pravnih povelja Balšića, koje predstavljaju značajna dokumenta iz crnogorske državne povijesti. Povelje se danas čuvaju u Državnom arhivu u Dubrovniku, a u Galeriji Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor bit će izložen uvećan vizualni oblik, staroslavenski tiskani oblik i prijenos na suvremeni jezik.

Drugi segment je dugometražni film „Katalog Balšići" u okviru izložbe, kao radna projekcija u trajanju od 60 minuta - epoha Balšića viđena kroz prizmu danih povelja, kroz raspoložive podatke i filmski žanr. Film je u ovoj verziji - koja je radna i bit će prikazana kao projekcija za prijatelje - snimljen nedavno, u češkom Hebu, na granici s Njemačkom s glumačkom ekipom koju čine crnogorski, češki, srpski i njemački glumci.

Po žanru je ovo ostvarenje igrano i dokumentarno zajedno, a profilirano je kao melodrama i vezano za period vladavine Balše II. (1378.-1385.), odnosno za njegovu ličnost i obitelj. Mladog Balšića, vladara s promjenljivom srećom, sklonog intelektualnim interesovanjima i u ovoj verziji fasciniranog velikim izumima svoga doba (ogledalo, naočali itd.), igra Vuk Čelebić, a njegovu prvu ženu, princezu Komninu od Valone češka glumica Karolina Jagerova. Dvorskog liječnika , kojeg mu Dubrovčani šalju "kao brata i prijatelja" tumači Michal Schwartz, savjetnika Andrija Kovač (Consigliere), rodicu  Vojisavu praška glumica Klara Marxova itd.

Film je sniman u autentičnom ambijentu zamka u Hebu, koji je bio rezidencija njemačkog cara Friedricha Barbarosse i gdje je u planu snimanje nastavka o Balšićevoj pogibiji 18.9. 1385. g. u bitci na Saurskom polju. Zato je zasad važno napomenuti da ovo nije službena projekcija filma, već radna u sastavu izložbe.

Izložba „Katalog Balšići / Film Exhibition" bit će otvorena 8. 8. 2019. godine u 21h i trajat će do 1. 9. 2019.

Izložbu će otvoriti g-din Željko Aprcović, predsjednik Općine Kotor.