Izložba o nematerijalnim kulturnim dobrima u Muzeju i galeriji Tivat

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 28. ožujka 2023. - 10:27
Autor: 

Sinoć je u Muzeju i galeriji Tivat upriličena izložba pod nazivom „Nematerijalna kulturna dobra Crne Gore”. Ovom izložbom ustanova se pridružuje globalnom projektu Wiki Loves Living Heritage i nastavlja projekt započet krajem prošle godine “Zaštita nematerijalnih kulturnih dobara kroz učenje”. Iz ustanove podsjećaju da su mnoge aktivnosti usmjerene ka podizanju svijesti o zaštiti i očuvanju nematerijalnih kulturnih dobara, s osvrtom na UNESCO Konvenciju 2003.Izložbu čini 20 ilustracija nematerijalnih kulturnih dobara naše zemlje, koje je radila Isidora Avramović, studentica  Fakulteta vizualnih umjetnosti.

Na početku, prisutne je pozdravila teoretičarka umjetnosti Nina Milićević.

 „Nematerijalno kulturno blago je ono blago koje se prenosi riječju, djelom, govorom, ono je nešto što se prenosi generacijama i što je utkano u genetskom  kodu  jednoga naroda i podneblja  gdje taj narod živi i ono je možda najbolji vidljivi svjedok istorije i onoga kroz šta je taj narod prolazio“ – rekao je potpredsjednik Općine  Tivat, dr. Andrija Petković te istakao da je ponosan, jer upravo od 20 priznatih nematerijalnih kulturnih dobara u Crnoj Gori, devet  je s područja Boke kotorske.

Direktorica JU Muzej i galerija Tivat, Danijela Đukić je istakla: „Pored izložbi, radionica, konferencije, zbornika, ustanova će se pridružiti i kvalitetnim nagradnim projektima, koji su u toku, a na kojima predano radimo,  kojima ćemo nastojati da naše nasljeđe bude vidljivo široj globalnoj zajednici. Interesantno je bilo gledati razvoj i način Isidorine percepcije na mladalački dopadljiv način, ali sa visokim istančanim znanjem, iskustvom i načinom interpretacije. Nematerijalno kulturno nasljeđe prenosi se sa generacije na generaciju. Aktivnosti u tom pravcu, širenje svijesti o važnosti njegovog očuvanja, vidljivosti, ali i vitalnosti su segmenti, kojima Muzej i galerija kao karika između različitih generacija djeluje u pravcu povezanosti sa lokalnom  zajednicom i njihovom baštinom, ali i srodnim institucijama.” Osvrnula se na ranjivost kulturnih dobara, tj. njihovu nezaštićenost, i potrebu da se što više radi na tome, širenjem svijesti.

Izložbu je otvorila dr. Maja Ćetković, v.d. direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore:“Hodom kroz vrijeme nataložili su se različiti kulturni slojevi i patinom obojili čitav prostor Boke. Ona nas vraća u davno minulo vrijeme, u kojem su razne kulture ostavile svoja vrsna svjedočanstva prošlosti, a kontrolisana urbanizacija uobličila je urbanu fizionomiju savremenog doba. Naslijeđene kulturne vrijednosti Tivta u interakciji su sa savremenim stvaralaštvom, pa se grad danas, između ostalog, prepoznaje i kao grad kulture. Osim materijalnog, Tivat i uopšte Boka nepresušni su izvor nematerijalnog kulturnog nasljeđa. Legende o Tivtu samo su dio iznimno bogatog živog nasljeđa, kako se često naziva kao izuzetno vrijednog segmenta crnogorske kulturne baštine. Živo nasljeđe, kao svojevrsna kolektivna memorija, živi u narodu, a naša je obaveza da ga, kao dragocjenu neprocjenjivu vrijednost, sačuvamo od zaborava i njegujemo, kako bi ga budućim generacijama predali u svoj svojoj izvornosti, zarad očuvanja identitetske sopstvenosti, odnosno kulturnog nacionalnog identiteta“. 

 

Direktorica Đukić je poklonila direktorima ustanova u Tivtu komplete kataloga o izložbi.