Izložba Kobaltna šuma/Cobalt Forest Vol2. u Zbirci pomorskog nasljeđa

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 06. rujna 2022. - 10:10
Autor: 

Izložba Kobaltna šuma/Cobalt Forest Vol2., autora Nikole Simanića,  bit će svečano otvorena u subotu,  10. 9.,  u 20 h, u Zbirci pomorskog nasljeđa.

Ova izložba nastavak je ranijih umjetničkih istraživanja autora, inspirirana činjenicom da svi materijalni i nematerijalni oblici emitiraju  određene frekvencije i da njihove vibracije mogu imati utjecaja na sve sfere socijalnog u umjetničkom kontekstu.

Cobalt Forest je interdisciplinarni projekt, koji preko slika, crteža, instalacija, zvuka i videa, land arta, analitički i kritički se bavi ovim fenomenom.

„Na ovoj izložbi u Tivtu biće predstavljeno 40 radova, uglavnom velikog formata, urađenih tehnikom ulje na platnu i ulje na papiru, nastalih u nekoliko prethodnih godina. Umjetnik u ovom ciklusu se igra sa ekspresivnom simbolikom, gestom, akcionim slikarstvom, paternom, unoseći iskustva savremenih digitalnih alata i medija gdje bojeni potezi asociraju na pixele intezivnog kolorita kreirajući jednu novu dimenzionalnost i prepoznatljivost.  Sa druge strane autor pristupa slikarstvu preko najtradicionalnijih slikarskih vještina oslanjajući se na dugogodišnje slikarsko iskustvo, apstraktni ekspresionizam, pop art i nove medije. U ovom ciklusu slika fokus Simanićevog istraživanja je odnos između pojedinca i grupe gdje su prikazani često socijalni paradoksi koji su sveprisutni danas kao i globalni problemi poput ratova, migracija i pandemije“.

Tijekom izložbe umjetnik će predstaviti i ostale segmente ovog interdisciplinarnog istraživanja kroz razgovore, predavanja i video prezentacije.