Izložba „Bokeljski Hrvati 2021.“ otvorena u Tivtu

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 17. srpnja 2021. - 9:48
Autor: 

Izložba „Bokeljski Hrvati 2021.“ sinoć je otvorena u Ljetnoj bašti hotela Regent u Tivtu. Ovaj projekt održava se pod supokroviteljstvima predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića te uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan domovine te Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Na izložbi je prikazano 11 portreta u tehnici kolaža koje je grafički uredio Pero Vojković, a fotografije su snimili Filip Popović te Krsto Vulović, a akteri ove izložbe su: profesorica Vanda Babić Galić, svećenik Kotorske biskupije don Robert Tonsati, pomoćnica ravnatelja i profesorica matematike u kotorskoj osnovnoj školi Dijana Milošević, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća CG Zvonimir Deković, direktorica Radija Dux Tanja Grabić, legendarni vaterpolist i zlatni olimpijac Mirko Vičević, a uz njih izložba pokazuje portrete i: demografa, profesora i pročelnika Odjela za sociologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu Roka Mišetića, bivše Miss Hrvatske i uspješne poslovne žene Ivane Petković Čevra, istaknutog hrvatskog odvjetnika Borisa Šavorića te učenika Karla Schuberta i Doris Deković.

Na početku, nazočnima se obratio partner projekta Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore: „Koliko god je o Boki napisano, i kada pomislimo da je napisano sve o toj  jedinstvenoj kulturi, kada uđemo u dublja istraživanja vidimo da  je o njoj  napisano vrlo malo, a što potvrđuju neka od kapitalnih izdanja HNV-a koja se danas tiskaju. Renesansa i barok, koji su u Boki ostavili najdublji trag, a bokeljski barok predstavlja posebnost u cijelom baroku, osobito barok Perasta i svevremeni Tripo Kokolja, Boku su obilježili posebnim darom.

Ako se osvrnemo na renesansu, na Venecijansku upravu Bokom,  u 15. i 16. st., moramo se prisjetiti najvećih predstavnika kotorskih plemića Bernarda Pime, braće Vicka i Dominika Buće, Tripuna Bizantija, a kada nakon njih  obratimo pažnju  na XIX. st. i na Austrijsku upravu, tada možemo reći, bez pretjerivanja, izbjegavajući sve nostalgične priče koje su ostale nakon te dvije uprave, da je to vrijeme iznimnog napretka Boke. Za vrijeme tih  uprava Bokom, i Venecija i Austrija  su joj posvetile posebnu pažnju i ostavile ogromnu kulturnu baštinu. Tada je Boka živjela u jednom uspostavljenom redu i poretku i sve je bilo poznato i izvjesno.  Boka je bila jedan mali svijet , kako jednom reče pokojni don Branko Sbutega, PLANET BOKA, ali planet kozmopolitskog shvaćanja, a večerašnja izložba potvrđuje da taj duh još opstaje u njoj. To je bilo vrijeme kada se iz Boke išlo studirati ponekad u Austriju ,posebno Beč i Gratz, često i u Prag, a tek puno kasnije Zagreb, Beograd i Ljubljana. Svi koji su tamo studirali donosili su duh tih kultura, a povratkom u Boku su oplemenjivali  njen životni prostor. Ovoj generaciji je dano da njeguje kulturu pamćenja i da pokuša vratiti dio stare slave“.

Izaslanica ministrice kulture Republike Hrvatske Sanja Putica nas je pozdravila četvrtu godinu zaredom te istakla kako smo svake godine sve bolji, da se stvari kreću naprijed te da se radi o unaprjeđenju života Hrvata u Boki, što se ne može učiniti bez zajedničke pomoći Hrvatske i Crne Gore.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić obratio se posjetiteljima: “Meni je uvijek i privilegij i čast biti među vama, a ovaj događaj me nekako posebno dira. Ja sam ovdje za ove četiri i pol godine toliko naučio o vama i toliko naučio od vas. I kad odem nosit ću vas u svom srcu kao blago i govoriti o vama. Niste vi hodali po ravnome; vi ste stoljećima hodali s velikim preprekama. Ali to vas je još više ojačalo.”

Posebni izaslanik predsjednika Crne Gore Boris Bastijančić otvorio je izložbu riječima: „Hrvati u Crnoj Gori su više nego značajan segment mozaika crnogorskog bogatog nasljeđa raznolikosti, multietničnosti, multikulturalnosti i svega onoga što nas čini bogatom državom i prepoznatljivom kao ona država koja je naročito posvećena onome što se zove ujedinjenost u različitostima“. On je kazao da ova izložba predstavlja „đerdan s kojim se s pravom mogu dičiti obje države“.  Bastijančić je istakao da je Crna Gora kuća svih Hrvata.

Na otvaranju izložbe su nazočili i: generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, predsjednik HGI-ja Adrijan Vuksanović, izaslanik kotorskog biskupa don Milidrag Janjić.