Izletom na Vrmac učenici obilježili Dan planeta Zemlje

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 26. travnja 2015. - 13:48
Autor: 

Lijep i sunčan dan izmamio je u prirodu malu, ali hrabru skupinu učenika hrvatske nastave iz Tivta i Kotora. Na planinarski izlet koji je organiziran povodom Dana planeta Zemlje krenuli su u pratnji svoje nastavnice Ane Šarčević i Srećka Marovića, dugogodišnjega aktivnog planinara planinarskoga kluba „Pestingrad“ i djelatnika Lovačkoga udruženja Tivat.

U subotnje jutro, u dogovoreno vrijeme polaska, učenici su čekali  na startnoj poziciji u Gornjoj Lastvi. Nakon upoznavanja s vodičem, koji izlaže itinerar, i zajedničkoga fotografiranja počinje prava mala pustolovina. Do vrha i crkve svetoga Vida već se osjeti početni napor, ali pogled na Tivat i okolna brda i planine nagrađuje sav trud. Osim zemljopisnih podataka koje učenici rado slušaju, ovo je prilika za kratak tečaj o osnovama planinarenja, markiranju staza, o tome što sve sadrži planinarski ruksak i kako se valja ponašati u planini.

Put se veselo nastavlja u smjeru Gornjega Stoliva. Uz mnogo smijeha učenici otkrivaju zanimljivosti i neobičnosti prirode. Primjećuju oko sebe i zdravlje iz prirode kao što su majčina dušica, metvica te biljku oko koje nema suglasnosti je li kadulja ili pelin. Budnim očima pojedinih učenika ne promiču kuke i šparoge pa počinje natjecanje tko će ih više pronaći.

Zahtjevne dionice puta prelaze se uz smijeh, međusobnu pomoć i tek rijetka spoticanja. U Gornjemu Stolivu, nakon što učenici obnavljaju zalihe vode, pored crkve svetoga Ilije pravi se stanka. Crkvi prilaze i dvije rekreativke iz Rusije te jedna francuska obitelj. Njima vodič Marović odgovara na pitanja pa potom nastavlja upoznavati znatiželjne učenike s novim detaljima tivatske flore i faune.

Napušta se Gornji Stoliv gdje se kratko zaustavlja pored jedinoga križa u Boki koji se nalazi na ulazu u selo. Nakon prijeđenih dvanaestak kilometara bliži se kraj izleta. Lica učenika svjedoče više radost, manje umor. Tijekom ovoga izleta mašta se i razgovara o sljedećim izletima i mjestima koja bi valjalo obići, vrhovima koje bi bilo lijepo osvojiti. Marovićevo bogato iskustvo u vođenju različitih tura i dobro poznavanje terena Vrmca pozitivno se odrazilo na učenike kojima se svidjelo pješačenje i provođenje slobodnoga vremena u prirodi. Možda će upravo oni biti baza potencijalnih novih članova planinarskoga društva „Pestingrad“.