Hrvatska zajednica obilježila stradanje Hrvata

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 12. srpnja 2023. - 11:27
Autor: 

Predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća i Hrvatske građanske inicijative posjetili su danas Bogdašiće, mjesto stradanja šest nedužnih Hrvata, koje se dogodilo 12. 7. 1944. god.

Na početku, prisutni su se pomolili za duše stradalih.

Potpredsjednik HGI – ja i mještanin Ilija Janović  istakao je  kako današnje okupljanje predstavlja  podsjećanje i uspomenu na stradale civile. Podsjetio je na nedužne ljude, čiji je život okončan  na neopisiv način od strane četničkih  postrojbi, koje su bile u službi njemačkog okupatora. Janović također ističe da iako je prošlo 79 godina od ovog nesretnog događaja, nikada ga ne smijemo zaboraviti, jer način na kojima je nedužnim  ljudima oduzet život je neoprostiv.

Zvonimir Deković, predsjednik HNV –a, govorio je o potrebi da se čuva sjećanje, koje predstavlja dio povijesti, a samim tim i budućnosti, zbog generacija koje će imati obvezu  nastaviti put svojih predaka i očuvanja svega što Hrvati predstavljaju na ovim prostorima.

 Koliko god vremena prošlo od nekih događaja, koji su obilježili određeni period, ne smijemo zaboraviti nevine žrtve i ne podsjetiti se  na njihovo stradanje, upravo zbog jedne stvari - da se ovakvi događaji nikada  ne ponove.

Na putu između Gornjih Bogdašića i Gornje Lastve podignut je spomenik ubijenim rodoljubljima, žrtvama četničkog terora: Antu N. Ciku, Jozu M. Markoviću i Luki N. Brkanu, Petrović Niku, Maslovar Danici, Maslovar Tripu. Spomenik je podignut 1979. Postavljen je na visokoj stijeni u obliku kvadratnog kubusa, na koji se naslanja piramidalno obrađen element.