Hrvatska nastava u Crnoj Gori proslavila 15. obljetnicu

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 29. rujna 2019. - 10:18
Autor: 

Sinoć je na Maloj sceni DTV Partizan u Tivtu održan važan jubilej  - 15 godina hrvatske nastave u Crnoj Gori. Program je počeo himnom Hrvatske,  koju je otpjevala talentirana Doris Deković. Nastavnica Brankica Vrbat podsjetila nas je na sami početak hrvatske nastave te na prve korake ovog hvalevrijednog projekta. Učenici hrvatske nastave su priredili  bogat program, a prikazan je i zanimljiv film o hrvatskoj nastavi i mnogobrojnim putovanjima.

Programu su prisustvovali generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević kao izaslanica predsjednice Kolinde Grabar Kitarović; Sanja Putica – državna tajnica iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvatske; Marta Vaget i Katarina Živković iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske; Tomislav Pavković iz Veleposlanstva RH u Crnoj Gori, predsjednik HGI –ja i zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, potpredsjednik HGI – ja i Općine  Tivat Ilija Janović, sekretarka općinskog Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti Dubravka Nikčević, predsjednik HNV- a  Zvonimir Deković, direktor Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore Elmir Kurtagić i rukovoditelj odjela za manjine pri Hrvatskoj matici iseljenika Marin Knezović.

Generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević se obratila nazočnima: „Predsjednica Republike Hrvatske kontinuirano pridaje veliku pozornost učvršćivanju veza s dijelovima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske te ističe kako je sustavna kontinuirana politika institucionalne potpore Hrvatima izvan Republike Hrvatske, od velikog značaja, ne samo za očuvanje identiteta pripadnika hrvatskog naroda, kako manjinskih zajednica u susjednim državama, tako i diljem svijeta, nego i za izgradnju nacionalnog zajedništva i solidarnosti, uz puno poštovanje država i naroda, u kojima Hrvati žive“. Također je kazala kako Boka nije samo „zaljev hrvatskih svetaca“, već i „zaljev hrvatskih pomoraca“ i „zaljev hrvatskih pjesnika“ te da je, kao takva, kolijevka plemenite tradicije hrvatske duhovnosti i kulture, a samim tim i hrvatske riječi.

Sanja Putica, državna tajnica iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvatske,  istakla je brigu Republike Hrvatske za Hrvate izvan Domovine te sve kvalitetnije odnose između država Hrvatske i Crne Gore. Također je izrazila zahvalnost i čestitala svima koji omogućavaju dobre uvjete za učenje hrvatskoga jezika, kulture i njegovanju identitet u Crnoj Gori.

 „Hrvatski jezik i hrvatska kultura su svoji na svome u Boki Kotorskoj. To je afirmativna vrijednost, ne samo za Hrvate, koji su ovdje među najstarijim živim narodima na ovom prostoru, već i za samu Crnu Goru, koja takvim odnosom svjedoči da je država koja njeguje multikulturalne vrijednosti“, kazao je Adrijan Vuksanović, predsjednik HGI –ja i zastupnik u Skupštini Crne Gore.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore  Zvonimir Deković čestitao je svim roditeljima i učenicima te naglasio kako Hrvatska prepoznaje ozbiljnost i kvalitetu rada na hrvatskoj nastavi: „Danas, zahvaljujući izuzetnoj suradnji na svim razinama s našom matičnom državom  Republikom Hrvatskom, u ovom slučaju sa Odašiljačima i vezama i njihovim predsjednikom Uprave, gospodinom Matom Boticom, djeca koja pohađaju hrvatsku školu dobit će kao nastavno sredstvo tablet, i, koliko ja znam, s takvim nastavnim sredstvom u cijeloj Crnoj Gori kreću u novu školsku godinu jedino učenici hrvatske nastave. To nas čini ponosnim, možda pomalo, ako nije neskromno reći- i avangardnim, ali također postavlja ljestvicu malo više. Dakle, prihvaćamo izazov i obećavamo i učenicima i  roditeljima da će na početku svake godine HNV u suradnji s Republikom Hrvatskom obradovati sve učenike hrvatske nastave“.

Ljerka Sindik, članica školskog Odbora,  govorila je o samim počecima i osnutku hrvatske nastave u Crnoj Gori, kao i o priznanjima i nagradama koja su učenici osvojili.

Učenicima je podijeljeno 50 tableta,  koje su osigurale firme Kodex AM i Energetike team, na inicijativu Mate Botice  iz OiV – a i Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. Na kraju programa učenici su priredili nastavnici Brankici  iznenađenje, kojoj je jučer bio rođendan. Večer je završila  uz pjesmu Maje Perfiljeve  „Bokeška noć“ .