Hodočašće Gospi fatimskoj na otoku Gospe od milosti

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 18. lipnja 2017. - 7:26
Autor: 

Povodom 100. obljetnice od ukazanja Gospe u Fatimi, kotorska biskupija organizirala je jučer drugo hodočašće na otok Gospe od milosti.

Na početku Euharistijskog slavlja, don Anton Belan pozdravio je brojne vjernike: “Sabrali smo se na otoku Gospe od milosti. Ovo je mjesto još od antičkih predkršćanskih vremena bilo posvećeno božici Junoni, zaštitnici rimskoga carstva i zaštitnici porodilja. Po njoj je ovaj mjesec dobio ime Juni. Kontinuitet kultnog prostora je sačuvan do naših dana. Danas je otok, još od kasne antike posvećen Bogorodici – darovateljici života samoga Boga, koji je uz njenu suradnju čovjekom postao. Junonu je zamijenila Marija, koju danas proslavljamo”.

Pater Josip se tijekom svoje propovijedi osvrnuo na samo ukazanje Gospe u Portugalu, koja se javljala šest mjeseci uzastopce, svakog 13.u mjesecu, djevojčicama Luciji i bl. Jacinti i dječaku bl. Franju. U svojoj propovijedi, koju je posvetio djeci koja su ga pred oltarom pažljivo slušala, ukazao je na mogućnost da djeca u ranom dobu, od 8-9 godina koliko su djeca u Fatimi imala u doba ukazanja, mogu svjedočiti prikazanju Gospe i prenositi njene poruke svijetu.

Tijekom svete Mise pjevao je Dječji zbor kotorske katedrale, završivši sv. Misu pjesmom Zdravo budi Marijo. Nakon svete Mise i procesije, pripremljen je okrijep za sve prisutne, a mandolinski sastav Tripo Tomas je  izveo nekoliko sakralnih skladbi.

Na otoku su djeca imala prilike vidjeti žrtvenik božice Junone, iz antičkog perioda.