HGI - "Vaskršnji bazar učenika" uigrana manipulacija

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 13. travnja 2023. - 12:19
Autor: 

U srijedu 12. 04.2023. u tjednu u kojemu se vjernici pravoslavne vjeroispovijedi pripremaju za najvažniji kršćanski blagdan – Uskrs, pred glavnim gradskim vratima Kotora u organizaciji školske ustanove JU OŠ “Narodni heroj Savo Ilić” građani su imali priliku vidjeti postavljen štand koji je nazvan “Vaskršnji bazar učenika”. I ovom prigodom još jednom svjedočimo klasičnoj i već uigranoj manipulaciji kako sa našom najmlađom populacijom tako i sa roditeljima od kojih su se mnogi povinovali odluci Uprave škole ne želeći konflikt i možda određene poslijedice.

Postavljamo pitanje tko ima pravo koristiti obrazovnu ustanovu kao mehanizam asimilacije ne jedne već više nacija, odnosno nacionalnih manjina, te u sam proces obrazovanja i odgoja uplitati interese crkve. Svjesni smo da je mješanje crkve u obrazovnu politiku suprotno Ustavu Crne Gore, a također i svaki vid zlouporabe djece u političke i vjerske svrhe. 

Crna Gora je sekularna i građanska država te se pitamo kako se ovakvim postupkom djeca uče toleranciji, kakav odnos stječu prema drugoj religiji, prema drugačijem. 

Uskrs jeste najveći kršćanski blagdan no prepustimo roditeljima da odluče na koji će način zajedno s djecom provesti blagdan u svojim obiteljima.

Svim pravoslavnim vjernicima želimo sretan i blagoslovljen Uskrs.

Hrvatska građanska inicijativa