HGI partner i Zagreba i Podgorice

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 09. svibnja 2022. - 11:27
Autor: 

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative i ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore Adrijan Vuksanović bio je gost HRT - a kod novinarke Andreje Oreč. Razgovaralo se o turbulentnim dešavanjima na crnogorskoj političkoj i društvenoj sceni, kao i o izbornom zakonodavstvu Crne Gore. Vuksanović se osvrnuo i na izbore 2020. godine, a istakao i je značaj što hrvatska nacionalna zajednica sada ima svojeg predstavnika u izvršnoj vlasti. 

"Ovo je međukorak u ostvarenju cilja da se naš glas čuje i u Skupštini Crne Gore, što autohtoni hrvatski narod potpuno zaslužuje.", rekao je predsjednik HGI. On je iznio i statističke podatke prema Popisu od prije jedanaest godina i činjenice vezane za Hrvate.

Vuksanović je kazao da su mu početna zaduženja u Vladi inkluzija, manjinska prava i antidiskriminacione politike, kao i da će proširiti krug svojih djelatnosti i aktivnosti, a o čemu je pričao s premijerom Abazovićem. Podsjetio je da je jedna od značajnih misija HGI jačanje prijateljskih odnosa Republike Hrvatske i Crne Gore, u čemu stranka koju vodi daje kvalitativan i dragocjen značaj.

"HGI je partner za službeni Zagreb, a sad se pokazalo da je i za službenu Podgoricu, iako se jedno vrijeme nije moglo jasno prepoznati što je to u političkom smislu službena Podgorica.", podvukao je Vuksanović. On je u daljem razgovoru iskazao mišljenje da su Hrvati i Crnogorci dva veoma bliska naroda i podsjetio na veličanstvene skupove na Cetinju koji su organizirani zbog neslaganja s agresijom na Republiku Hrvatsku i granatiranje Dubrovnika.

Vuksanović je naglasio da puno znači podrška koju imaju od strane Vlade Republike Hrvatske i njenog predsjednika Andreja Plenkovića, kao i brojnih hrvatskih institucija. On je izrazio zadovoljstvo što je ta potpora intenzivna i što nadilazi očekivanja. Podsjetio je da HGI ima odličnu suradnju sa zastupnicima u Europskom parlamentu i da zahvaljujući tome, baš ovih dana jedna studentica iz Tivta stažira kod zastupnika Karla Resslera. Od ranije je poznato da je HGI aktivno sudjelovala i sudjeluje u procesu upisivanja studenata iz Crne Gore na fakultete u Republici Hrvatskoj.

Vuksanović je ukazao i na pojavu da se u nacionalnom smislu pokušava nametnuti novi modalitet, sličan Bunjevcima u Republici Srbiji, konvertirajući nacionalne Hrvate u nacionalne Bokelje. Vuksanović je govorio i o misiji koju stranka na čijem je čelu vodi već dvadeset godina.

O svim ovim temama, detaljnije i temeljnije možete se upoznati ako pogledate cijeli razgovor koji vam donosimo ovdje.