HGI Kotor - nije samo kotorska vlast glasovala za preimenovanje bazena već i oporba!

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 02. listopada 2021. - 13:05
Autor: 

Ovih dana obilježava se 30 godina od oružane agresije na područje nama susjednog grada Dubrovnika. Devetomjesečna opsada Dubrovnika od strane JNA i crnogorskih rezervista i dobrovoljaca imala je strašan  ishod u broju poginulih hrvatskih branitelja i civila te ranjenih stanovnika dubrovačke regije. Intenzitetu višemjesečnih razornih napada svjedoči i  ogroman broj ispaljenih projektila pri čemu se nije štedjela ni povijesna dubrovačka jezgra, tisuće spaljenih i opljačkanih kuća, tisuće prognanih i izbjeglih. 

3. listopada 1991.  godine otvoren je u našoj općini logor Morinj u svrhu  prihvata zarobljenih branitelja  i civilnog stanovništva iz dubrovačke regije. Izrazito nehuman i nečovječan tretman prema zarobljenima u za čovjeka nedostojnim uvjetima boravka i nakon 30 godina čine da je logor Morinj tamna mrlja na savjesti Crne Gore. 

Umjesto da jasno napravimo otklon od neprihvatljivog i nehumanog ponašanja prema zarobljenima te  kršenja svih međunarodnih zakona i običaja u tretmanu zarobljenih, otklon od ponašanja  u prošlosti,  kotorska Skupština donosi odluku da zatvoreni bazen u Kotoru nosi ime jednog od članova  zapovjednog kadra Vojske Jugoslavije u logoru Morinj, Zorana Gopčevića. Zarad objektivnosti napominjemo da je ova odluka donesena s 22 glasa od 23 prisutna odbornika što znači da nije samo podržana od strane vladajuće koalicije Općine Kotor, već i od cjelokupne oporbe, uz uzdržani glas odbornice SD - a.  Također napominjemo da je ista inicijativa za preimenovanje  zatvorenog bazena pokrenuta znatno ranije od ove vladajuće koalicije što ukazuje na nedostatak svijesti i šireg sagledavanja prošlosti. Briljantna sportska karijera Zorana Gopčevića  zatamnjena je njegovim sudjelovanjem u zapovjednom kadru logora Morinj.

Generacije mladih rođene nakon zbivanja na teritoriju dubrovačkog ratišta  dobivaju poruku da danas, nakon trideset godina, još uvijek nismo u stanju napraviti potpuni otklon od pogrešne politike vođene devedesetih godina prošlog stoljeća. U kotorskoj Skupštini  donesena je loša  odluka 22 odbornika koja nije sukladna proeuropskom putu Crne Gore te dobrosusjedskim odnosima s Republikom Hrvatskom.

Općinski odbor HGI Kotor