Green Destinations: Čestitamo Tivtu kandidaturu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 09. lipnja 2020. - 15:54
Autor: 

Predsjednik organizacije Green Destinations / Zelene destinacije/ Albert Salman uputio je čestitku I izraze podrške predsjedniku Općine Tivat dr. Siniši Kusovcu, na urađenom tijekom epidemiološke krize, ali i inicijativi Tivta da pristupi ovom programu.

 “Prije svega, srdačno vam čestitamo na uspješnoj politici i akciji te sklopu mjera koje su Crna Gora i Opština Tivat preduzeli u situaciji sa COVID-19, što od 1. juna 2020. godine, omogućava nastavak oporavka procesa promovisanja Crne Gore kao kao uspješne destinacije. Zajedno s gore navedenim uspjehom, ovim putem želimo da pohvalimu vašu blagovremenu odluku da ujedinite politike održivog razvoja i turizma sa sistematskom podrškom Zelenih destinacija i Globalnih kriterijuma održivog turizma”, naveo je Salman u dopisu predsjedniku Kusovcu.

 Tivat, dodao je Salman, kao prvi pokretač u Crnoj Gori je pilot destinacija s vrlo dobrim preduvjetima da postigne uspjeh na ambicioznom putu ka zelenoj i zaista održivoj turističkoj budućnosti - što je cilj vaše strategije do 2024. godine, kao i strategije razvoja turizma Crne Gore do 2020. godine - te prema ciljevima UN-a za održivi razvoj do 2030. godine.

 “Tivat je sada jedna od preko 200 destinacija u 50+ zemalja, posvećenih održivosti. Naš zajednički cilj je da „izgradimo bolje“, sa efektivnim mogućnostima da poboljšate svoju održivost, kvalitet, konkurentnost, vidljivost i marketing, istovremeno dobijajući nezavisno priznanje za napore - na sistematski, neutralan i transparentan način. Takođe nas raduje što možemo uzeti u obzir Tivat kao mogućeg domaćina Globalnih Zelenih odredišta 2022. ili 2023. godine. Za sada želimo vama i vašem timu opštine, organizaciji destinacije za Tivat i vašim građanima svu sreću i radost u budućim dostignućima”, zaključuje se u dopisu Alberta Salmana, predsjednika organizacije Green Destinations.

Vijeće za Globalno  održivi turizam (GSTC) podijelilo je u globalnom biltenu vijesti o inicijativi Turističke organizacije Tivat i Općine Tivat da dobije certifikat Zelenih destinacija, a informacija je dostupna na linku: https://www.gstcouncil.org/gstc-criteria-available na zapadnim balkanskim jezicima/

Green Destinations je neprofitna fondacija za održivi turistički razvoj i priznanja, koja nudi podršku u procesu održivog razvoja a sve to aktivnim uključivanjem lokalne zajednice i poslovnog sektora. Zajedno s partnerima, fondacija podržava više od 200 odredišta u preko 50 zemalja diljem svijeta, kada je u pitanju odgovorni turizam na globalno priznatim principima. Taj program također teži ka održivim ciljevima razvoja. Green destinations ili Quality Coast certifikat više nego bilo koji drugi nudi prepoznatljivost i vidljivost destinacije na tržištu. Turistima pruža informacije o čistim, zelenim i odgovornim destinacijama.