Europski stručnjaci za tvrđave istražuju fortifikacijsku baštinu Crne Gore

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 23. svibnja 2018. - 8:35
Autor: 

Od srijede, 23.5., do subote 26. 5. , održat će se pilot studijska tura koja će se baviti tvrđavama s povijesnog  i turističkog aspekta i  bit će organizirana  u Kotoru, Budvi i Podgorici. Dvanaest sudionika ture su stručnjaci za tvrđave i članovi različitih nacionalnih udruženja za tvrđave u Njemačkoj, Švicarskoj, Holandiji, Belgiji i Ukrajini.

Posjet  je dio studijske ture između Sarajeva i Podgorice. Cilj i svrha ture je upoznavanje s različitim vrstama utvrđenja, razmjena profesionalnih iskustava između kolega profesionalaca, razmatranje buduće suradnje, posebno sa zainteresiranim  ljudima iz tri balkanske zemlje i drugih europskih zemalja, kao i podnošenje prijedloga i razmatranje mogućnosti za proširenje  Europske kulturne rute FORTE CULTURA® na Jugoistočnu Europu.

Turu organizira dr. ing. Hans-Rudolf Neumann, potpredsjednik regionalnog udruženja ECCOFORT (Europski centar za suradnju za fortifikacijsku  baštinu) i član ICOMOS-a za Njemačku. G. Neumann je suosnivač Europske kulturne rute utvrđenih spomenika FORTE CULTURA® (www.forte-cultura-project.eu, www.forte-cultura.eu).

Europska kulturna ruta FORTE CULTURA® osnovana je u periodu 2012 -2014. godine kao suradnički projekt između osam zemalja centralne Europe. U međuvremenu, kulturna ruta je obuhvatila preko 30 partnera i sudionika. FORTE CULTURA® predstavlja „Architectura Militaris“ kao jedinstvenu fortifikacijsku arhitekturu sa svojom raznovrsnom turističkom ponudom u okviru jedinstvenog brenda. Utvrđeni spomenici imaju veliki turistički potencijal, ali ga samo mali broj njih koristi. Osamdeset posto utvrđenih spomenika su manje poznati, nisu zastupljeni na turističkom tržištu, ne financiraju se dovoljno i opterećuju općinske  budžete.

Glavni cilj je otvaranje povijesnih utvrđenja za razvoj turizma i bolje promoviranje na europskoj razini. FORTE CULTURA® je glavni partner Europske godine kulturne baštine 2018.,  i otvorila je 24. 4. 2018. Europsko ljeto tvrđava /European Fortress Summer/.

Posebna pozornost bit će  posvećena venecijanskim utvrđenjima kao dijelu Svjetska baštine UNESCO-a, otoku Lastavica s  tvrđavom Mamula, određenim austrougarskim utvrđenjima i tvrđavi Kosmač u blizini Budve.