„Dvije trećine" Adrijana Vuksanovića – Čežnja koja prati pjesnika jača je od straha“

Time to read
3 minutes
Read so far

Četvrtak, 08. srpnja 2021. - 10:04
Autor: 

Pjesnička zbirka "Dvije trećine", autora Adrijana Vuksanovića, predstavljena je sinoć u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Kotoru.

Na početku, ispred nakladnika izdanja, nazočnima se obratio Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća izrazivši zadovoljstvo što se knjiga promovira upravo u Generalnom konzulatu RH u Kotoru.

Ispred Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske prisutnima se obratio i državni tajnik  Zvonko Milas  i naglasio koliko mu znači prisustvovati na promociji gospodina Vuksanovića.

Generalna konzulica Jasminka Lončarević je srdačno pozdravila nazočne te istakla kako je ovo  prvi javni događaj u novoj zgradi Generalnog konzulata.

„Koliko je useljenje u ovaj novi prostor važno za rad Generalnog konzulata, toliko je važno za hrvatsku zajednicu u Boki kotorskoj. Ne samo zbog vanjske reprezentativnosti zgrade usred starog grada Kotora, koju bogata povijest Hrvata u Boki kotorskoj nedvojbeno zaslužuje, nego i zbog mogućnosti da se dio prostora, kada je to prigodno i prikladno, iskoristi za javna događanja hrvatske zajednice u Boki, samim time i u gradu Kotoru. Drago mi je što je prvi javni događaj ovdje predstavljanje pjesničke knjige gosp. Adrijana Vuksanovića „Dvije trećine“. Gospodin Vuksanović uvaženi je, viševrsno i iznimno aktivno zauzet član hrvatske zajednice u Crnoj Gori. Danas imamo prigodu upoznati i dio bogatstva njegova duhovnog svijeta izraženog kroz pjesničku riječ“ – rekla je u svom obraćanju generalna konzulica.

„Ja sam jedan od onih, koji je Adrijana prvo upoznao kao pjesnika, a tek onda kao političara. Zaista mi je drago, što je on u međuvremenu postao istinski zastupnik hrvatske kulture i hrvatskog naroda u Crnoj Gori, ali je jednako tako ostao pravi posvećenik poeziji. Veoma me radovao taj njegov  pjesnički glas, koji dolazi iz prostora autentične hrvatske zajednice u Boki i on je zapravo, kao čovjek, koji je posvećen kulturi ispunjava onu misiju koju svih ovih godina radi Hrvatsko nacionalno vijeće i hrvatska zajednica u Crnoj Gori“, kazao je na početku svog izlaganja Pavle Goranović, nekadašnji ministar u Vladi Crne Gore, pjesnik i filozof. Također je istakao kako se Vuksanović  ne libi izreći svoj pogled na svijet, pa i  u društvenom narativu ne bježi od udjela poetskog te da izjednačava svoje puteve i gradi istovremenost duhovnog i pjesničkog trajanja.

„Konačno, ova knjiga objašnjava da poezija može funkcionisati kao tišina. Nekad se stvari i pojave najbolje ćute. Načinom Tereze Avilske on izokreće govor prema iznutra, savlađuje ga unutar svog bića prije nego što će ga izustiti, podijeliti sa nama. Rečenica ili stih, prvo se odžive, zamrznu pa tiho izgovore, takav je postupak pjesnika. Poezija je i muk, njeno odsutstvo. Poezija  je u vremenu koje ostaje nakon što svi odu. U toj tišini je vrijedi tražiti. U toj milosrdnoj ćutnji svoje lice traži pjesnik“. Ovim riječima, na kraju svog obraćanja, Goranović nam približava poeziju, opisujući je  na najbolji mogući.

Nakon Pavla Goranovića nazočnima se  emotivno obratio dr. sc. Milan Bošnjak, književnik i savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu u Središnjem uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske: ”Ono što me posebno veseli je činjenica da kad netko spomene Hrvate iz Boke kotorske, onda pred očima vidim silno  bogatstvo velike baštine. Svega onoga, što je obilježilo povijest i što se sada kroz tradicijske prakse čuva. Mi večeras vidimo da među Hrvatima u Boki kotorskoj postoji ono što se najšire može nazvati suvremenom kulturom“.

„Već u nekoliko početnih pjesama čitatelja iznenađujućom snagom zapljusnu zanimljive sintagme, duboke misli i dojmljive slike, a taj Vuksanovićev snažan i specifičan pjesnički glas ostaje prepoznatljiv kroz cijelu zbirku. Ova je poezija veoma duboka, duhovna, refleksivan. Pjesnik pokazuje otvorenost prema duhovnim iskustvima i dobro poznavanje vlastite katoličke tradicije, ali i pravoslavne što je vidljivo na motivsko- tematskoj razini“ – ističe Bošnjak osvrnuvši se na Vukasanovićevu poeziju te govori koliko je ova knjiga vrijedna i prepuna „jedinstvenih plodova snažne pjesničke čežnje“.

Neven Staničić, direktor Centra za kulturu Tivat, kao i uvijek je  na poseban i zanimljiv  način   govorio, prije svega, o naslovu knjige. Staničić je rekao kako smatra da postoji više  pjesnika te je  iste i opisao.

„Adrijan je, puno toga, imam osjećaj, pročitao, proživio  i onda odlučio da otpusti to… Ja sam našao da se,  uz sve rečeno,  radi o urbanoj poeziji. Najčešće metafore su mu  prašina, prostranstva, ulica, koža, trava, dodir… Adrijan je pjesnik neizgovorenih riječi“ – rekao je Staničić pročitavši nekoliko pjesama.  

Na kraju, prisutnima se obratio i sam autor rekavši da je poezija suočavanje sa samim sobom.

„Poezija je, prije svega, jedan poseban odnos sa transcedentnim. Jedan poseban oblik duhovnosti… Posebna mi je čast što smo večeras ovdje, upravo s mojim predstavljanjem zbirke, otvorili vrata Generalnog konzulata za kulturne sadržaje. Sam ovaj prostor je poezija“- kazao je Vuksanović te se osvrnuo kako je upravo na tom mjestu bila Hrvatska pučka štedionica, što predstavlja jedan kontinuitet. Također je istakao da dolazak predstavnika Središnjeg ureda predstavlja ohrabrenje i motiv, ali i indikator u jednom duhovnom stanju zajednice, koji govori da smo na dobrom putu. Autor je izrazio zahvalnost svima na dolasku i govornicima, koji su u svojim obraćanjima zaista pokazali  privrženost i  prijateljstvo Vuksanoviću i svemu što radi.

Sinoćnjem predstavljanju zbirke poezije pored obitelji, prijatelja, suradnika,  nazočili su  i  veleposlanik Republike Kosova Ylber Hysa, kao i mons. Ilija Janjić, biskup u miru.