Druga večer Festivala etnološkog filma u Risnu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 03. rujna 2022. - 16:48
Autor: 

Sinoć je u holu OŠ ''Veljko Drobnjaković'' održana druga večer Festivala etnološkog filma - Risan 2022., u organizaciji NVO ''Medaur'' Risan - Društva za njegovanje kulturne baštine Risna, a pod pokroviteljstvom Općine Kotor.

Na programu su bila su četiri filma: SUSRET Reza Majlesiija iz Irana (2017.), ZAVJET Mladena Ivanovića iz Crne Gore (2023.), POSLEDNJE RABADŽIJE Novaka Knežića iz Bosne i Hercegovine (2018.) i MI SMO GLASNICI Davida Fedele iz Australije (2018.).

Gost Festivala je bio Mladen Ivanović, koji je u interakciji s publikom dao svoj osvrt na produkciju filma ''Zavjet'' i iznio osobni  doživljaj dokumentarnog i etnološkog filmskog stvaralaštva.

Za posljednji festivalski dan planirana je projekcija tri filma - CIPOVKA Jelene Vukmanović iz Srbije (2018.), SAKREŠTAN Luke Klapana iz Hrvatske (2017.) i RAŠČARANI BIOSKOP slovenačke režiserke Eve Pivač i režisera Matjaž Pintera iz Nepala. Nakon projekcije slijedi ceremonija zatvaranja i dodjela zahvalnica i prigodnih darova sudionicima.

U popodnevnim satima  (18h) u ulici Gabela, dvorištu nekadašnje kuće stare risanske obitelji Bjeladinovića, održat će se predavanje na temu risanskih običaja i radionica pripreme svadbenih darova – konjestra i gvantijere. Predavačica je etnologinja Mileva Pejaković Vujošević.

Gostovanje festivala održat će se u Morinju, 4. 9.,  u 20 h ispred Doma omladine, kada će biti prikazana dva filma iz selekcije ovogodišnjeg izdanja festivala, kao i film koji priča o selu u zaleđu Risna i Morinja ''Ubajka'' Vladimira Perovića.

Podsjetimo, ovogodišnje revijalno izdanje festivala rađeno je po selekciji režisera Vladimira Perovića.