Dr. sc. Domagoj Vidović predstavio rječnik osobnih imena i održao predavanje

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 12. prosinca 2019. - 10:59
Autor: 

U okviru svog studijskog boravka i terenskog istraživanja  u Boki kotorskoj  i Baru, dr. sc. Domagoj Vidović, jezikoslovac i onomastičar, sinoć je u press dvorani Kulturnog centra "Nikola Đurković" u Kotoru održao predavanje "Imenima i jezikom Boke". Također je predstavio „Rječnik suvremenih hrvatskih osobnih imena“, autora Ankice Čilaš Šimprage, Dubravke Ivšić Majić, čiji je i on autor. Predstavljanje Rječnika i predavanje održalo se  u organizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore.

„Najranija imena na hrvatskom povijesnom prostoru, koja se spominju na kotorskom području su, recimo, ime Erik. U 13. stoljeću u Kotoru je zabilježeno osobno ime Erik. Zatim je zabilježeno osobno ime Franciskus; to je najvjerojatnije ime Frano. Zabilježeno je i ime Marcela i ime Viktor. To su imena koja su na ukupnom hrvatskom prostoru najranije potvrđena upravo u Boki kotorskoj u 13. stoljeću. U 14. stoljeću ovdje dolaze najstarije potvrde imena Ana, Damjan i Kate. Ta imena su među svim Hrvatima najranije potvrđena upravo na ovome području, a posebno iznenađenje je osobno ime Goran, također potvrđeno u 14. stoljeću. Kad čitate onomastičku literaturu, najčešće se navodi kako se osobno ime Goran nadijevalo pod utjecajem Ivana Gorana Kovačića; njemu je Goran bio nadimak. Ovdje imamo osobno ime potvrđeno šestotinjak godina prije nego što je ono zaživjelo u ostatku hrvatskoga imenskoga fonda. Ono što je još zanimljivo je osobno ime Hrvoje, također vrlo rano potvrđeno“, kazao je u svom izlaganju dr. sc. Domagoj Vidović.

Vidović je poklonio primjerak Rječnika gospođi Gracijeli Čulić, koja mu je, kako je kazao, mnogo pomogla u istraživanju.