Dobra suradnja hrvatske i crnogorske nacionalne manjine

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 14. listopada 2018. - 11:43
Autor: 

Predstavnici hrvatske nacionalne zajednice iz Crne Gore susreli su se 12. listopada s predstavnicima Koordinacije vijeća i predstavnicima nacionalnih manjina Grada Zagreba u Kotoru.

Sastanku su nazočili predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, poslanik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović; Tripo Schubert ispred Hrvatskog građanskog društva, predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Boki kotorskoj Marija Mihaliček, kao i urednica časopisa Hrvatski glasnik Tijana Petrović.

Istaknuta je dobra dosadašnja suradnja Hrvata iz Crne Gore s Crnogorcima u Hrvatskoj, a razgovaralo se i o njihovom položaju. Predsjednik Nacionalne manjine Crnogoraca u Zagrebu Danilo Ivezić istakao je da ta suradnja počinje od 2002. godine te da nastoje održati aktivnu politiku i dobrosusjedske odnose. „Suradnja je krenula na određenim organizacionim pitanjima, a nastavila se na onom što se zove suštinska karakteristika. Ono na čemu smo i mi i oni ponosni je činjenica da smo upravo mi i oni bili ti koji su gradili porušene mostove kontakata i vraćanja povjerenja dvije države“, istakao je Ivezić.

Predsjednik Koordinacije Dušan Mišković kazao je da Koordinacija broji 18 članova, 9 predstavnika vijeća, kao i 9 predstavnika nacionalnih manjina te da je odnos Grada Zagreba i nacionalnih manjina jako dobar. Predstavnici hrvatske nacionalne manjine iz Crne Gore upoznali su ih s političkom situacijom te su podsjetili na potpisivanje bilateralnog sporazuma između Hrvatske i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske i crnogorske manjine.