Digitalna antologija „Hrvatsko pjesništvo Boke kotorske“ predstavljena u Domu kulture u Donjoj Lastvi

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 18. prosinca 2017. - 11:08
Autor: 

Digitalna antologija „Hrvatsko pjesništvo Boke kotorske“ promovirana je sinoć u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi,  u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Ovoj uistinu zanimljivoj večeri pečat su dali  članovi dramske sekcije i zbora „Osnovne škole“ Narodni heroj Savo Ilić“, kao i dječji zbor Hrvatskog kulturnog društva „Tomislav“, koji su kroz recitacije i pjesme predstavili djela hrvatskih pjesnika koji su stvarali na ovom prostoru i dokazali da su dostojni da nastave čuvanje i njegovanje tradicije i identiteta. Voditelj programa bio je mladi Antonio Grgurović.

Na početku večeri nazočne je pozdravio predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, izrazivši zadovoljstvo što je ova antologija realizirana: „Posebno sam ponosan večeras što se još jedan od započetih projekata Hrvatskog nacionalnog vijeća realizira i završava na ovaj način; posebno sam ponosan na to da smo sada u razmaku od 20 dana imali dva značajna završena projekta“, podsjetio je na promociju zbirke poezije hrvatskih pjesnika iz Boke kotorske, koja je nedavno održana u Podgorici“.

„Posebno sam ponosan zato što od Drugog svjetskog rata nije tiskana ni jedna jedina knjiga koja je nosila hrvatski prefiks, hrvatsko pjesništvo u svom imenu. Zadnjih 80 godina su čak i autori iz Hrvatske pisali o pjesništvu Boke kotorske, bokeljske pjesmarice, a nisu stavljali u tom nazivu hrvatsko ime“, dodao je Deković.

O digitalnoj antologiji govorio je i Marin Čaveliš, koji je istakao da je nakon raspada bivše Jugoslavije na Balkanu prisutno otimanje kulturnih znamenitosti drugih naroda, a to se najčešće vodi preko interneta. „Jedini način da sačuvate svoj kulturni identitet je javno i jasno pokazati što je vaše. Ogromno kulturno blago koje je naš narod ostavio sve više se vezuje samo za prostor nastanka. Izbjegava se reći da su to djela koja su stvorili Hrvati. Zato u naslovu antologije stoji i nacionalno i prostorno znamenje. Samim naslovom se htjelo reći i jasno pokazati javnosti da je ovo poezija koja predstavlja kulturno bogatstvo Hrvata u Boki. Ona je dio naše kulture koju smo unijeli u državu Crnu Goru“, jasan je Čaveliš.

Autorica digitalne antologije Dijana Milošević izrazila je zahvalnost svima koji su pomogli u realizaciji ove antologije,  kao i onima koji su dali autorska prava za objavu. Kroz razgovor s Anom Vuksanović, autorica je naglasila da ova antologija nije rađena klasično, ali je vrlo pogodna za nastavu, tako da se može koristiti i u osnovnim i srednjim školama, kao i sveučilištima. Također je kazala da je ovo način da se dopre do mladih, da se od najranijih dana upoznaju s hrvatskom kulturom i da im se predstavi veliko bogatstvo što je stoljećima stvarano na ovim prostorima, kako bi mogli biti dostojni nastavljači tradicije i čuvari identiteta. Način da Boka kotorska postane prepoznatljiva kao regija hrvatskih pjesnika potrebno je, kako kaže Dijana Milošević, da se djeca odgajaju u duhu svoje kulture i povijesti, da im se ostavi nešto što će biti kompletno i na čemu će dalje bazirati svoj rad, te da bi poželjno bilo da razne udruge rade s djecom.

Nazočnima se obratio poslanik Hrvatske građanske inicijative u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, koji je podsjetio na nedavno realizirane bogate kulturne sadržaje najmanje  nacionalne zajednice u Crnoj Gori, te naglasio da moramo biti ponosni na sve hrvatske velikane koji su ostavili dubok trag u Boki kotorskoj. „Nakon toliko godina opet se vraćamo tamo gdje smo uvijek bili dinamični, aktivni, kreativni, a to je na polju kulture, ali i na ostalim društvenim poljima. Sada konačno možemo ispoljavati i svoje nacionalno ime u slobodi i na nama je samima da konzumiramo sva ta prava koja nam omogućava ova država i njeni zakoni“.

Promocija se održava pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Ovoj večeri nazočio je veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić.