„Dani savremenog crnogorskog filma“ u Tivtu

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 02. travnja 2024. - 12:51
Autor: 

Program „Ponovo radi bioskop: Savremeni crnogorski film 2017-2023“, koji Filmski centar Crne Gore i Crnogorska kinoteka, realiziraju u partnerstvu s digitaliziranim kinima  i centrima za kulturu,  otvoren je u Podgorici 14. 4., a 3. 4.,  u 20 sati bit će otvoren i u Tivtu.

„Na otvaranju manifestacije publika će biti u prilici da pogleda film “Sirin”, crnogorskog reditelja Senada Šahmanovića. Radnja filma „Sirin“ prati Natali (40) koja je napustila bivšu Jugoslaviju odmah nakon početka ratova 90-ih. Kao i mnogi drugi ljudi s ovih prostora, emigrirala je u inostranstvo u potrazi za boljim životom i sigurnijom budućnošću. Nakon više godina provedenih u inostranstvu, u želji da se potpuno adaptira na život u novoj sredini, poželjela je da promijeni svoj identitet i izbriše svoje porijeklo. Neobičan pravni slučaj oko nasljedstva bogate starije žene koja nije imala porodicu će je dovesti ponovo u zemlju svog porijekla – Crnu Goru. Uloge tumače: Danica Ćurčić, May-Linda Kasumović, Jasna Đuričić, Marko Baćović, Nikša Butijer, Lidija Kordić, Jelena Simić, Momčilo Otašević, Tihana Ćulafić, Mišo Obradović, Izudin Bajrović, Fatmir Spahiu, Simon Shkrelli, Bashkim Alaj i drugi.

Nakon toga, 4. aprila u 20 sati biće prikazan film “Praznik rada” Pjera Žalice. Film “Praznik rada” manjinska je crnogorska koprodukcija, a priča prati Armina, koji se nakon deset godina rada u Njemačkoj vraća u Bosnu. Tek se oženio i želi da iznenadi oca Fuda. Ali Fuda nema. Komšije kažu da je uhapšen, ali niko ne zna zašto. U novinama piše da je osumnjičen za ratni zločin. Dok komšiluk želi da proslavi Praznik rada, Armin pokušava da sazna istinu. U filmu glume Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo, Branimir Popović, Adnan Goro.

Kratki filmovi mladih crnogorskih autora biće prikazani 5. aprila u 20 sati. „Sve je išlo sigurnim tokom“ rediteljke Anje Jovanović donosi priču o ljudima, koji su u godinama kada čuju poslednji poziv za odlazak iz male sredine, dok „Posjeta“ reditelja Đorđa Vojvodića prati Stefana, studenta na studijama u Berlinu kome kratka vikend posjeta roditelja mijenja život. "Naročita svojstva" u režiji Tamare Milošević prikazuje temu u kojoj se umjetnost prepliće sa stvarnim životom, kroz tretman zločina i kazne, uz socijalno raslojavanje, a “Ječam žeča” Andrije Mugoše prikazuje jedan neobičan dan u životu junaka Jakova, koji je naizgled porodičan čovjek a svjestan svoje slabosti i okružen društvom bez razumijevanja, koji krije svoj pravi identitet i odlučuje da se okrene vjeri ne bi li u njoj našao spas.

Na kraju programa, 6. aprila u 20 sati biće prikazan film „Nebesa“ Srđana Dragojevića. Radnja prati isprepletane sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda. U pitanju je neobična i provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. vijeku i tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa, danas kod njih mogu da izazovu zabunu i često, suprotan efekat. Scenario za film zasnovan je na prozi Marsela Emea i kombinuje crnu komediju uz elemente fantastike. Film je politička satira koja duboko analizira ljudsku prirodu. Uloge tumače: Nikola Kojo, Ksenija Marinković, Branka Katić, Bojan Navojec“.

Glavni cilj projekta “PONOVO RADI BIOSKOP: Savremeni crnogorski film 2017-2023“ je promocija crnogorske kinematografije, uvezivanje institucija kulture, decentralizacija kulture i razvijanje publike, kao i stvaranje nove baze gledatelja.