Danas Hrvatska obilježava Dan neovisnosti

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 08. listopada 2015. - 8:59
Autor: 

Danas je Dan neovisnosti, praznik koji se u Hrvatskoj obilježava 8. listopada. Toga dana 1991. godine Hrvatski sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim nijedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Toga datuma dogodila su se još dva važna događaja vezana uz hrvatsku neovisnost. 8. listopada 1075. u Solinu je okrunjen kralj Zvonimir (krunom koju mu je poslao papa Grgur VII., što je bila potvrda priznanja Kraljevine Hrvatske kao međunarodnog subjekta), a 8. listopada 1871. Eugen Kvaternik pokrenuo je Rakovičku bunu, jedan u nizu neuspjelih pokušaja da se ostvari neovisnost Hrvatske.

 

Svim Hrvaticama i Hrvatima u Domovini, dijaspori i inozemstvu, te svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitamo Dan neovisnosti Republike Hrvatske!

Dan neovisnosti Republike Hrvatske svim Hrvatima i Hrvaticama želi i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore.