Cvjetnica

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 28. ožujka 2021. - 8:29
Autor: 

Cvjetnica (Cvjetna nedjelja) ili Nedjelja Muke Gospodnje je kršćanski blagdan koji se slavi u nedjelju prije Uskrsa, kao uvod u Veliki tjedan. Crkva se spominje Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Svojim sadržajem započinje veliku temu Isusove muke smrti i uskrsnuća, takozvano "vazmeno otajstvo".

Kad je ulazio u Jeruzalem, narod je dočekao Isusa mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine putem kojim je išao jašući na magarcu. U spomen na to, na Cvjetnicu se prije jedne mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama. Sama misa posvećena je Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o Muci iz Evanđelja. Ako nema pjevača Muka se dakle može čitati. Običaj je da se grančice ponesu kući i stave za križ na zidu, a dio odnese u staju i polja.

Osim ovih koje je prigrlila Crkva, ima i drugih drevnijih običaja kojima ćete obilježiti početak proljeća i Cvjetnicu. Takvo je obredno umivanje u cvjetnoj vodi za ljepotu, zdravlje i blagostanje.