„Buća, naša kuća”

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 12. siječnja 2023. - 17:17
Autor: 

Povodom novonastale situacije vezane za uklanjanje Male scene Centra za kulturu, danas je održana press konferencija. Na početku, nazoćnima se obratila v.d. direktorice Centra za kulturu Tivat Dijana Sindik.

 „Smatramo da je to jedna velika opstrukcija razvoja kulture grada, turističke ponude i naravno rušenje jedne internacionalne institucije, koja se gradila godinama, u jednom malom mjestu kraj mora“ – rekla je Sindik.

Dijana Sindik nije krila nezadovoljstvo izvještavanjem pojedinih medija o Maloj sceni i događanjima ovih dana te naglasila da u cijeloj priči  nema mjesta politici već je riječ o kulturi grada: “Ovo nema veze ni sa kakvim političkim partijama, ni sa kakvim političkim istupima. Isključivo ima veze i tiče se kulture“.

„Ovo je jedini segment Tivta, kao staroga grada, što znači da je jedini momenat i mogućnost gdje se može raditi ambijentalni teatar u svom prirodnom obliku“ – naglašava Sindik.

„Više se ne borimo da se Buća ne izmjesti – Buća je dignuta. Mi se borimo da se Buća vrati, da Buća ostane scena i oruđe za rad svih nas. Nama je oduzeto pravo na rad, oduzeto je pravo na rad svim glumcima. Mi  nismo opstruirali ničiji prostor, mi smo taj prostor dobili na korištenje. Mi nismo nigdje nasilno, mi ničim nismo devastirali prostor, a kamoli spomenik kulture. Zar mislite da bi jedna Seka Sablić devastirala spomenik kulture? Ne bi, ne bi niko od glumaca“ – kazao je Dragan Laković, dugogodišnji zaposlenik Centra, koji je istakao  kako je jedini poziv za razgovor koji su  dobili bio od Muzeja i galerije,  na koji su se  i odazvali.

Laković je rekao kako je  sastanak sa direktoricom Muzeja i galerije   bio 27.12., te da je  dogovoreno da se nakon božićnih i novogodišnjih praznika  nađu  sve tri strane - osnivač, Centar za kulturu  i JU Muzej i galerija  i  da se nađe rješenje:“ Ona je pristupila uklanjanju scene 4.januara. Mi smo sasvim slučajno saznali za to. I što je najgore, scene više nema, scena je dignuta.“

Dragan Laković  je pročitao pisma podrške Jelisavete Seke Sablić i Jagoša Markovića,  a podrške glumaca konstantno dolaze, posebno glumaca koji su imali priliku igrati na Maloj sceni. Tako je podršku Centru na  današnjoj konferenciji dao i glumac Momčilo Otašević izrazivši žaljenje zbog nastale situacije i nedostatka komunikacije i dijaloga. Ističe da je Mala scena jedan od najljepših prostora na kojima je imao priliku glumiti.

Neven Staničić, prethodni direktor Centra za kulturu podsjeća da  osnivač nikad nije financirao izgradnju Male scene u Tivtu: „Samo zahvaljujući Batu Samardžiću, kome sam i danas zahvalan, koji je pri rekonstrukciji ustupio sav materijal besplatno. Sve to smo napravili u nedostatku boljih rješenja i sredstva“. Također govori koliko je Centar ulagao u razvoj muzejske djelatnosti u Tivtu. Postavlja pitanje kada je zadnji puta Kula bila u svom punom kapacitetu ispunjena eksponatima.

Preporuka muzejskim radnicima Crne Gore, ne samo Tivta, kako ističe Staničić,  da ne postoji nijedan Muzej u Crnoj Gori koji se bavi 20. st., a nikome ne pada na pamet da se u Tivtu napravi takav muzej, da se ujedine,  te na taj način da muzejska djelatnost u Tivtu zaista bude na visokoj razini.  Staničić govori o značaju same Kule te činjenici  da ostali objekti nemaju zaštićeni status.

Vjerojatno će tema Male scene biti aktualna i ubuduće, a hoćemo li i dalje imati priliku prisustvovati kulturnim događajima na spomenutoj  sceni, vidjet ćemo u narednom periodu.

U subotu, 14.1., očekuje se ponovno protest ispred Muzeja i galerije, s početkom u 12 sati.