„Bokun Boke“ - vraćanje i sjećanje na rodni Tivat

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 19. prosinca 2021. - 10:03
Autor: 

Promocija knjige Ane Krstović Tolić „Bokun Boke“ održana je sinoć  u Muzeju i galeriji Tivat. Organizator promocije  bila je  NVU „Gjurgjevo brdo“ te je gospođa Ljerka Sindik pozdravila prisutne i zahvalila na dolasku.

„Knjigu „Bokun Boke“ iznjedrila je ljubav prema rodnom kraju ucrtana u čovjeku kao kod prepoznavanja. Zbirka sadrži 35 crtica. Osnovu čine živopisni autobiografski motivi – „moj rodni dom je u centru srca mog“. Njene crtice su utemeljene u stvarnom životu, ali postale su više od toga. Postale su slike poetskog svijeta u kojima se prepliću svjetlost, mirisi, zvukovi ljepši od stvarnosti. I ljubav, jer sve odiše ljubavlju čistom i iskrenom, kakvu osjeća dijete, a autorka je uspjela da sačuva to dijete u sebi. Likovi su iz svakodnevnog života, uža i šira porodica, okruženje…Odlikuje ih dostojanstvo, skromnost, pa čak i kad imaju razloga za neskromnost, i optimizam. Posebno snažnom doživljaju atmosfere doprinose nadahnute  i uspjele ilustracije. Mnogo je razloga za čitanje ove knjige:  lepršavi stil, razigrana deskripcija, vrcavi humor, lokalni govor, predivne ilustracije… Sigurno je da će čitaocima biti bliska i sami će otvoriti „škura“ sopstvenog sjećanja sačuvanog u srcu“ – rekla je  o knjizi, prilikom obraćanja,  profesorica  književnosti Snježana Majstorović.

„Ove opšte teme, porodične teme, tople teme, domaćinske teme, počinju da uzimaju  maha. Kada  bi htjeli  da definišemo, mogli bismo reći da je knjiga dnevnik uspomena ili spomenar. Knjiga je topla, domaća i mislim da svaki  „domaći“ čovjek  treba da je pročita. Svaki Tivćanin treba da je pročita. Lijepo je što Tivat dobija i ovakvu vrstu literature. Veliki gradovi imaju ovakvu vrstu literature, ali ovako intimne stvari, koje se tiču grada i  građana, stanovnika toga mjesta su stvarno rijetki  i sretan sam što je Tivat počeo da ulazi u tu  priču i što je počeo da dobija te svoje intimne obrise“  - istakao je Neven Staničić, direktor tivatskog Centra za kulturu, koji je također rekao da knjiga predstavlja  „predivni dio života, koji je ostao iza nas“. Također se osvrnuo i na pojedine priče, na veoma duhovit način, što je posebno značilo nazočnima, koji se tog perioda života sjećaju kao zaista posebnog i bezbrižnog. Kao perioda, kada su živjeli jedan jednostavan način života stvarajući neraskidive veze.

„Presretna sam zbog ove promocije, koja je u mom rodnom gradu, a on je zajedno sa vama početak, kraj i srce ove knjige“ – kazala je emotivno autorica knjige.

 Glazbeni dio večeri je upotpunila klapa Jadran, koja je svojim izvedbama doprinijela jednoj divnoj i domaćoj atmosferi.