Bokeška noć - 19.8. uz Cetinskog

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 02. kolovoza 2023. - 8:12
Autor: 

Tradicionalna Fešta nad feštama – BOKEŠKA NOĆ, koja od 2014. ima status nematerijalnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja, održat će se 19. 8. početkom u 21 sat.

U akvatoriju kotorskog zaljeva u tri đira predstavit će se maštovito urađene kreacije,  djela kotorskih meštara.

Konvoj će najaviti Jedriličarski klub „Lahor“, a najbolje barke će nagraditi stručni žiri.

„Prema najavama, Bokeškoj noći prisustvovat će nekoliko  hiljada posjetilaca.

Po ovoj manifestaciji grad Kotor postao je prepoznatljiv i van granica Crne Gore, a tome uveliko doprinose  kreativnost i vedar duh žitelja grada.

Bokeška noć je jedna vrsta maskenbala na vodi, u kome učestvuju  maštovito dekorisane barke i u akvatorijumu Kotorskog zaliva predstavljaju se publici i žiriju u tri đira.  Zadatak učesnika Bokeljske noći je da što bolje, ljepše i originalnije ukrase svoju barku ili brodić kako bi prilikom defilea posjetiocima poslali određenu poruku. Najljepše ukrašena barka dobija novčanu nagradu. Nakon proglašenja najboljih, slijedi veličanstveni vatromet, a fešta će se nastaviti  po pjacama i pjacetama u Starom  gradu. Na trgu od oružja nastupiće Toni Cetinski“ – najavljuju organizatori.

 Organizator je Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor,  suorganizator lokalna Turistička organizacija, a pokrovitelj je Općina Kotor.

Medijski sponzori su RTCG; Radio Kotor, Radio Dux, Share Montenegro, Travel Montenegro, Feral Bar, Culture corner, Radio Elmag, Mag i El.