Bokelji igrali Kolo svetog Tripuna u Puli

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 05. veljače 2018. - 15:22

Vrijeme je u nedjelju pomazilo Bokelje pa su, kako su i obećali, Puljanima izveli svoje Kolo svetog Tripuna, kada ih je već u subotu kiša omela u tome. Kolo Bokeljske mornarice u svečanim odijelima, prepoznatljivoj crnoj i zlatom ukrašenoj nošnji s crvenim pasom, članovi Hrvatske bratovštine "Bokeljska mornarica 809" iz Istre odigrali su u dvorištu crkve, odnosno samostana svetog Antuna u Puli.

Svečanosti proslave dana svetog Tripuna, zaštitnika Kotora, Bokeljske mornarice i kotorske biskupije, počele su u subotu u pulskoj crkvi onako kako i tradicija iz Kotora nalaže - tako da mali admiral Domagoj Pasković izgovori Lode u slavu omiljenog sveca. Potom je pred vjernicima u crkvi svetog Antuna predsjednik udruge Fredi Tripović pročitao poslanicu kotorskog biskupa Ilije Janjića upućenu svim Bokeljima naseljenim u Hrvatskoj.

I jučerašnjem izvođenju kola, uoči podnevne mise, prisustvovao je mali admiral Domagoj Pasković, inače iz Medulina, a ples Bokelja povezanih bijelom maramom ritmičnim je pljeskom popratila brojna publika koja se za ovu prigodu okupila u dvorištu samostana.