Bogatstvo Vrmca u Galeriji ljetnikovca Buća

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 29. siječnja 2016. - 10:27
Autor: 

U Galeriji  ljetnikovca Buća  u Tivtu  sinoć je otvorena izložba „ Ljekovito, začinsko, aromatično bilje  i  gljive Vrmca“, autora  Dragana Rajčevića,  Igora  Mamule  i Vesne  Pavić.

Na početku večeri nazočne je pozdravila  novinarka Antonela Stjepčević:  „Umjetnost je prepoznata kao pogodan instrument u zalaganjima da se javnost dovede u prostor Vrmca, kako bi osvijestila njegove ljepote, posebnosti, vrijednosti, kao i potencijale u svrhu razvoja. Ova izložba ima za cilj predstaviti poluostrvo  u srcu Boke sa svim segmentima njegovog bogatog nasljeđa i inspirisati što veći broj ljudi da ga dožive“.

Igor Mamula je istakao: „ Djelovanje čovjeka, odnosno antropogenim faktorom, nastalo je nešto što mi na Vrmcu prepoznajemo kao kulturni pejzaž i to je nešto što je na Vrmcu veoma često i vrijedno. Kulturna baština sačinjava zapravo materijalnu i nematerijalnu baštinu. Nematerijalna baština je zapravo nešto što je prilično ranjivo“. Mamula je naglasio utjecaj čovjeka, kao i samu moć na prirodu i okruženje.

 Jedna od autorica, Vesna Pavić  je istakla da na Vrmcu ima oko 600 vrsta biljnih vrsta, a da je veliki broj biljaka ljekovit, čak oko  100 vrsta, kao i prisutnost velikog broja gljiva te su ovom izložbom bar na neki način pokušali upoznati ljude s bogatstvom Vrmca.

Dragan Rajčević  je izrazio zahvalnost svim ljudima koji su pomogli da se ovaj projekt realizira i prepozna. Također je istakao da se ljepota Vrmca  mora zaista vidjeti i osjetiti. Njegova ljubav prema fotografiji je još jednom pomogla da na neke stvari o kojima uopće ne razmišljamo, počnemo gledati drugim očima.  

Fotografije su  Dragana Rajčevića  i Gorana Pivljakovića, a postavljene su na oba nivoa Galerije.  Projekt, kao što je ova izložba  uvijek će nas podsjetiti koliko je priroda važna, kao i očuvanje, na koje često zaboravimo.