Blagdan Svih svetih u hrvatskoj tradiciji

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 01. studenog 2019. - 9:40

Danas na prvi dan studenoga u Katoličkoj crkvi diljem svijeta, svetkovina je Svih Svetih. Slave se svi kanonizirani sveci, ali i oni koji nisu službeno proglašeni svetima. Blagdan Svih svetih počeo se slaviti u 4. stoljeću, a prvi tragovi općeg slavlja Svih svetih zabilježeni su najprije u Antiohiji u nedjelju nakon Duhova. Papa Grgur III. (731. - 741.) premjestio ga je na 1. studenoga kako bi se poklopio s drevnim keltskim blagdanom Samhainom, koji je označavao Novu godinu.

Na taj je dan u našim krajevima običaj da se obilaze groblja i uređuju grobovi u spomen na mrtve. Ipak, u Crkvi se Spomen svih vjernih mrtvih, ili Dušni dan, obilježava dan poslije, 2. studenoga.U starini je na selu na današnji dan bio posljednji pastirski blagdan kad su ih darivali gazde kod kojih su radili pa su odlazili na polje i tamo se počastili. Etnolozi vjeruju da se upravo zbog tog nesvakidašnjeg obilja današnji dan u puku prozvao Mali Božić.

Za sesvečak ili studeni i njegov prvi dan, pučki su prognostičari predvidjeli: ako Sve svete kiša namaka, debeli sneg nas čaka; sunčani Svi sveti, obilje žira i žita ljeti. Dugoročnija međuzavisna prognoza očituje se u ovoj: ''Svi sveti mrzli dan, Božić u ledu okovan''.

Foto: Grgo Jelavić -Pixsell