SVIJEĆE I CVIJEĆE

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 02. studenog 2011. - 12:10
Autor: 

Misnim slavljima juče je u katoličkim crkvama Boke kotorske obilježen spomen na svete mučenike, blagdan Svih svetih, a danas Dušni dan. Katolici diljem svijeta juče su obilježili blagdan Svih svetih a vjernici uz molitvu za drage pokojne polažili cvijeće i upalili svijeće.
Svi sveti su svetkovina koja je, bez obzira na vjersku pripadnost, prihvaćena kao zajednička civilizacijska vrijednost. Dan kada se, uz svijeće podno križeva i kapelica, prisjećamo onih koji više nisu s nama, s nadom da su svi oni u svjetlu vjere pronašli svoj mir.Svetkovina Svih svetih u kršćanskoj tradiciji slavi se od 4. stoljeća, a prema odluci pape Grgura IV. iz 835. godine taj se blagdan u cijeloj Crkvi slavi 1. studenoga.

Spomendan mrtvih, odnosno Dušni dan, nastao je inicijativom sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona i slavi se 2. studenoga. Obilježava se od početka XI. stoljeća, a ubrzo se proširio među narodima. Po kršćanskoj tradiciji, koju su prihvatili i mnogi nekršćani, ta dva dana u godini vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima, a time jačaju i svoju vjeru u zagrobni život i Božju nagradu. Pod izrazom 'svi sveti' ne misli se samo na osobe koje su službeno proglašene svetima, već blagdan podsjeća i na sve one koji nisu stavljeni na oltar ili u kalendar, a ostvarili su velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemuCrkva je od svojim početaka njegovala spomen na mrtve, o čemu svjedoče natpisi u katakombama.