Amatersko kazalište Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore -prijam novih članova i završne pripreme za nove nastupe

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 03. rujna 2020. - 10:13
Autor: 

Amatersko kazalište Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore upriličilo je prijam novih članova i započelo sa završnim pripremama za nove nastupe u Kotoru, Zadru i Travniku u narednom periodu.

Nakon voditeljice kazališta Ružice Lazarević, koja se povukla s aktivnim radom u sklopu HNV-a, od 2018. godine ulogu voditeljice kazališta preuzima Dijana Milošević, članica Hrvatskoga nacionalnog vijeća.

Amatersko kazalište Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, u posljednje dvije godine rada postalo je prepoznatljivo po aktivnom djelovanju i mnogim projektima, a također i iznimno talentiranim mladim glumcima, koji svojim mladalačkim entuzijazmom na scenu donose autentičnost hrvatske tradicije i kulture Boke kotorske, od glazbe, folklora, jezika i jezičnih dijalekata do originalnih scenskih prikaza.

Kazalište HNV-a trenutačno broji 26 članova uzrasne dobi od 10 do 25 godina, te 4 vanjska suradnika – montažere svjetla i zvuka, a tu su uvijek i članovi FA „Nikola Đurković“ Kotor, koji svojim repertoarom igara iz Boke upotpunjuju kolaž predstavljanja tradicije i kulture ovog podneblja. Medijska potpora Radija Dux, Radija Tivta i HRT-a ne izostaje i uvijek je uz svaki projekt kazališta.

Brojni su projekti obilježili rad kazališta u posljednje dvije godine rada, kao i nove suradnje s Hrvatskom maticom iseljenika, Dubrovačkom privatnom gimnazijom, Hrvatskom radio televizijom, FA „Nikola Đurković“ iz Kotora, Centrom za kulturu Tivat, Centrom za kulturu Kotor, Hrvatskom kulturnom udrugom „Stađuni od kulture“, Hrvatskim katoličkim sveučilištem u Zagrebu.

Od 31. 1. 2020. godine Amatersko kazalište HNV-a postaje član Hrvatskoga sabora kulture, što daje  posebnu važnost  konceptu rada i predstavlja veliko priznanje za kvalitetu i sadržaj aktivnosti.

Pored mnogih projekta koje kazalište provodi, najzapaženija su dva zahtjevna projekta- kazališne predstave „Bokeško-dubrovački splet“ i „Nasljeđujmo to načelo što daše nama djedovi“, financijski podržana od Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Uspješno predstavljanje u Kotoru, Tivtu, Dubrovniku te na manifestaciji „Dani hrvatskog pučkog teatra“ u Hercegovcu i iznimno jaki dojmovi, kako publike tako i kazališnih kritičara, doveli su ovo kazalište na visoko profesionalnu razinu i dali poticaj da kazalište nastavi s predstavljanjem na međunarodnoj kazališnoj sceni. Također, za zapažene uspjehe, pored financijske potpore, koju nam pruža Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore i HNV, zaslužna je i glumačka ekipa, koja predano radi na svakom projektu, veliki broj suradnika, mediji i vjerna publika.

Uskoro će predstava „Nasljeđujmo to načelo što daše nama djedovi“ biti odigrana i u Kotoru, a nakon toga, ovisno o epidemiološkoj situaciji i preporukama NKT-a, u Zadru i u Travniku.

„Nadamo se uspješnim nastupima, a obzirom na to da smo dobili sredstva za kompletnu izvedbu najavljenih predstava od Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, uključujući i smještaj, hranu i prijevoz, naši članovi i suradnici imat će priliku upoznati kulturu i povijest ova dva grada i kroz susrete s mnogim ličnostima iz svijeta kazališta dogovoriti nove projekte i suradnju. Ukoliko se želite pridružiti našoj ekipi, koju povezuje stvaralački kazališni entuzijazam i ljubav prema „daskama koje život znače“, javite nam se“, poručuju iz Amaterskog kazališta HNV-a.

Upis novih članova  vrši se tijekom cijele godine u uredu Hrvatskoga nacionalnog vijeća ili putem telefona 069 345 651.